Datum zveřejnění: 
2. 6. 2017

Protikuřácký zákon vedle hospod a restaurací platí také pro vysoké školy. Studenti si nyní v uzavřených areálech a kampusech nemohou dát ani elektronickou cigaretu. Na nový zákaz si teprve zvykají vysokoškoláci na pražské České zemědělské univerzitě. Další školy zatím razantní opaření nezavedly.

Univerzitní areál České zemědělské univerzity (ČZU) se rozkládá na 38 hektarech a míst, kde si mohli kuřáci zapálit, byla celá řada - například na volném prostoru před aulou nebo před Provozně ekonomickou fakultou. I po platnosti protikuřáckého zákona jsou zde stále umístěné popelníky a kolem nich i spousta nedopalků.

Cedule s přeškrtnutou cigaretou nyní vykazují kuřáky pryč z uzavřeného areálu, ne každý ovšem nařízení dodržuje.

České vysoké učení technické v Praze  (ČVUT) nebude kvůli zákonu přijímat zvláštní opatření. Škola má veškeré prostory nekuřácké. "Studenti i zaměstnanci jsou na tuto skutečnost upozorňováni a mají ji zažitou, ke kouření používají volná prostranství v okolí budov," řekla mluvčí Andrea Vondráková.

Univerzita Karlova pak v případě areálu Carolina na Ovocném trhu a v ulici Celetná v Praze vychází z dva roky starého opatření kvestorky, kterým se tam zakázalo kouření.

Zákaz kouření nyní platí ve všech restauračních zařízení bez výjimky, tedy i v kavárnách a barech. Nevztahuje se na vodní dýmky. Zároveň platí úplný zákaz kouření ve vnitřních i vnějších prostorách všech typů škol, tedy i vysokých škol. Užívání elektronických cigaret na veřejných prostranstvích v okolí škol bude moci omezit obec pomocí obecně závazné vyhlášky.

Autor: 
Václav Ferebauer
Zdroj: 
zpravy.iDNES.cz