Datum zveřejnění: 
1. 6. 2017

Nukleární medicínu, radioterapii a rentgenovou diagnostiku v praxi představí středoškolákům Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská (FJFI) ČVUT v Praze. Již počtvrté pořádá akci Den lékařským fyzikem.

S oborem Radiologická fyzika, který lze studovat na katedře dozimetrie a aplikace ionizujícího záření FJFI, se mohou středoškoláci seznámit ve středu 7. června. Přednáškový program začíná v 10.00 na adrese Břehová 7, Praha 1, praktická cvičení budou probíhat od 13.30.

Exkurze do vybraných specializovaných pracovišť v nemocnici v Motole, Na Homolce či v Thomayerově nemocnici proběhnou od 16.00 do 17.30.

Spojení jaderné fyziky a medicíny

"Den lékařským fyzikem je studenty vyhledávaná akce, těší nás, když u středoškoláků vzbudíme zájem o obor. Extrémně se totiž zvedl zájem o Středoškolskou odbornou činnost na toto téma, v Ústeckém kraji vyhrály první dvě místa těchto ročníkovek práce z radioterapie," říká organizátorka akce Tereza Hanušová, klinický radiologický fyzik v Thomayerově nemocnici v Praze a vědecko-výzkumný a pedagogický pracovník na FJFI.

Radiologická fyzika je magisterský a doktorský obor FJFI ČVUT kombinující fyziku ionizujícího záření se zdravotnictvím. V praxi spojuje jadernou fyziku a medicínu. Má tři hlavní obory: nukleární medicínu, radioterapii a rentgenovou diagnostiku.

Radiologický fyzik může pracovat v nemocnici, v akademické sféře a ve vzdělávání, ve vědě a výzkumu, stejně tak pochopitelně i v soukromé sféře.       

Zdroj: 
novinky.cz