Datum zveřejnění: 
1. 6. 2017

Společnost Eaton nedávno přivítala předsedu vlády České republiky, Bohuslava Sobotku, na slavnostním otevření společné laboratoře při Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC). Ústav CIIRC se nachází v univerzitních prostorách Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) - Dejvicích, v České republice. Dalšími významnými hosty, které na slavnostním otevření laboratoří CIIRC přivítali profesor Petr Konvalinka, rektor ČVUT a profesor Vladimír Mařík, ředitel ústavu CIIRC, byli například Miloš Zeman, prezident České republiky, Zuzana Matušková, náměstkyně ministra školství, vědečtí pracovníci z dalších univerzit a zástupci velkých firem.

Ústav CIIRC byl na ČVUT založen v roce 2013. Posláním ústavu CIIRC je být mezinárodně uznávaným výzkumným pracovištěm podílejícím se na výuce studentů a být místem pro přenos technologií do průmyslu. Nové moderní prostory ústavu pojmou více než tisíc výzkumných pracovníků. Ve společných laboratořích spolupracují průmyslové podniky, jako společnost Eaton, s ústavem CIIRC na výzkumu a vývoji v rámci projektu Průmysl 4.0, který se zaměřuje na průmyslovou automatizaci, kybernetiku, internet věcí a mikrogridů. V nových prostorách vznikne také první testbed pro Průmysl 4.0 v České republice.

Lepší přístup k výzkumu

Společnost Eaton se zapojila do společného výzkumu vestavěných systémů na základě podpisu dohody o spolupráci mezi ústavem CIIRC a Evropským inovačním centrem Eaton (EEIC) v červenci roku 2013. „Dohoda zajistí univerzitním studentům a zaměstnancům lepší přístup k nejnovějším technologiím jako je Průmysl 4.0,“ řekl Ramanath Ramakrishnan, výkonný viceprezident a technický ředitel společnosti Eaton. „Navíc dojde k vybudování silných vztahů mezi oběma institucemi, které budou benefitovat z výsledků výzkumu tak, abychom zajistili efektivnější a udržitelnější budoucnost pro naše zákazníky.“

Centrum EEIC je jedním z klíčových průmyslových partnerů ústavu CIIRC a studenti doktorského programu již dnes spolupracují s techniky společnosti Eaton na konkrétních projektech. Jedním z nich je projekt „Továrna budoucnosti“, který se zaměřuje na optimalizaci výroby pomocí cloudu. Po přestřižení stuhy se hosté a novináři vypravili po skupinkách na prohlídku prostor včetně společné laboratoře společnosti Eaton a ústavu CIIRC. Mezi mnoha projekty naplánovanými na letošní rok zaujal návštěvníky zejména vývoj aplikace rozšířené reality pro HoloLens, který prezentovala Andrea Kirschnerová, technická ředitelka Electronics Group, EEIC.

Spolehlivý technologický partner

„Společná laboratoř nám usnadní přístup k postgraduálním studentům,“ poznamenal Engelbert Hetzmannseder, ředitel EEIC. „Spolupracujeme na projektech od integrovaných systémů řízení spalovacích motorů po hydraulické letecké systémy a projekt Průmysl 4.0, konkrétně pracujeme na inteligentních sítích. Ústav CIIRC se může také stát spolehlivým partnerem pro společné technické projekty financované vládou České republiky nebo Evropskou unií.“

Zdroj: 
csnoviny.cz