Datum zveřejnění: 
31. 5. 2017

V průběhu konference Huawei Eco – Connect 2017 byla mimo celou řadu inovací, služeb a technologií oznámena i spolupráce Huawei a Pražských služeb, Pražského dopravního podniku a ČVUT v oblasti Smart Cities. Projekt Prague City Cargo umožní transport komunálního odpadu kolejovou dopravou.

<div style='display:inline'><a href='http://go.cz.bbelements.com/please/redirect/21818/1/5/8/'><img src='http://go.cz.bbelements.com/please/showit/21818/1/5/8/?typkodu=img' style='border-width:0' alt=''></a></div>

Konference, která právě probíhá ve dnech 30. a 31. května v pražském Paláci Žofín, společnost Huawei a její globální partneři společně hledají cestu k digitální transformaci. V rámci této konference představuje společnost Huawei prostřednictvím více než stovky svých obchodních partnerů, zákazníků, odborníků i zástupců veřejné sféry z celé střední a východní Evropy a Skandinávie řešení a zkušenosti s digitální transformací.

Kolejová přeprava komunálního odpadu

Významným mezníkem konference byl podpis memoranda mezi společnostmi Huawei, Pražské služby, Pražský dopravní podnik a ČVUT nad projektem Prague City Cargo. Projekt Prague City Cargo v sobě spojuje dva hlavní cíle. Prvním je vývoj zásadních technických prvků, které umožní realizovat transport směsného komunálního odpadu (SKO) především pomocí kolejové dopravy. Druhým cílem je umožnění dočasného uchování SKO před jeho energetickým či materiálovým využitím ve speciálních kontejnerech, které by byly následně transportovány pomocí tramvajových vozidel. Při vývoji klíčových prvků spojí síly Pražské služby, Dopravní podnik hl. m. Prahy, České vysoké učení technické v Praze – Fakulta strojní a Huawei Technologies (Czech).

Prague City Cargo je v souladu s konceptem Smart City (Chytré město), který využívá moderní technologie s cílem zlepšit kvalitu života ve městě. Svoz odpadu pomocí kolejové dopravy se jeví jako smysluplné řešení, jak ulehčit předimenzované metropolitní dopravě zatížené exhalacemi při konvenčním transportu popelářskými vozy a zároveň využít dobrou stávající tramvajovou síť.

Setkání více než stovky ICT expertů

V průběhu dvoudenní konference přítomní experti dělí o své poznatky ohledně strategií a nejlepších postupů v šesti oblastech odvětví informačních a telekomunikačních technologií: chytrá města, poskytování internetového připojení, internet věcí (IoT), cloudové výpočetní služby a technologie SDN, vzdělávání a chytré sítě. Společnost Huawei rovněž představila nové produkty a svoji firemní strategii pro nadcházející rok. Konferenci završila výstava řešení, která společnost vyvíjí v rámci koncepce chytrých a bezpečných měst (Smart City/Safe City).

David Tang, CEO Huawei pro střední a východní Evropu a Skandinávii, komentoval během úvodního projevu na konferenci v Praze, že digitální transformaci by nebylo možné realizovat bez založení ICT ekosystému. „Jedná se o úžasnou dobu pokroku informačních a komunikačních technologií. Pojmy jako IoT, Cloud Computing či Big Data jsou základními stavebními kameny tohotu ekosystému. Rozvoj inteligentních měst, dálková zdravotní péče, online vzdělávání a další inovace povedou k novému rozvoji. Informační a komunikační technologie se z pouhé hnací síla, přeměnily na opravdový nástroj produktivity. Informační a komunikační technologie se staly novým základním výrobním faktorem po půdě, pracovní síle a kapitálu,” doplnil David Tang.

Autor: 
Milan Loucký
Zdroj: 
chip.cz