Datum zveřejnění: 
31. 5. 2017

Po celé České republice se ode dneška do 5. června uskuteční Dny otevřených dveří slunečních elektráren. Zájemci o fotovoltaiku budou moci nahlédnout za brány těch největších solárních parků, ale také do soběstačných domácností, kde jsou solární panely jen jedním ze způsobů, jakým jejich obyvatelé dosahují nezávislosti a šetrného přístupu k životnímu prostředí. Akci pořádá Solární asociace v rámci Evropského týdne udržitelného rozvoje, chce propagovat fotovoltaickou energetiku mezi širokou veřejností.

Díky Dnům otevřených dveří si návštěvníci mohou prohlédnout například zajímavé instalace střešních elektráren, ale dozví se také něco o provozu slunečních elektráren, efektivitě, a o tom, co se stane s vysloužilými solárními panely a jak suroviny v nich obsažené najdou další uplatnění.

Během týdne mohou lidé navštívit klasické fotovoltaické elektrárny různého výkonu, včetně jedné z největších v Česku FVE Vepřek na Mělnicku, ale i Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT v Buštěhradu, energeticky soběstačný hotel s restaurací, projekt v centru města či obytný dům fungující v ostrovním režimu. Podrobné informace a lokace jsou na webu Solární asociace.

Solární asociace je největší profesní sdružení podnikatelů v solární energetice a dalších příznivců fotovoltaiky. Členy jsou výrobní a distribuční společnosti, provozovatelé fotovoltaických elektráren nebo instalační a servisní společnosti. V současnosti má více než 450 členů.

Podle informací asociace bylo v Česku ke konci loňského roku 28.324 slunečních elektráren s celkovým instalovaným výkonem 2128,48 megawattu.

Zdroj: 
enviweb.cz