Datum zveřejnění: 
31. 5. 2017

Technologická firma Huawei a pražský dopravní podnik chystají projekt na svoz komunálního odpadu prostřednictvím tramvají. Vyplývá to z memoranda, které včera v Praze podepsali zástupci Huawei, Dopravního podniku hlavního města Prahy, Pražských služeb a ČVUT. Nákladní tramvaje by s odpadem mohly začít jezdit zhruba v roce 2020.

V rámci projektu Prague City Cargo firmy vyvinou technické prvky, které umožní transport směsného komunálního odpadu prostřednictvím městské kolejové dopravy. Dalším cílem je vývoj speciálního kontejneru pro dočasné uchovávání odpadu určeného pro svoz nákladními auty, tramvajemi i vlaky.

Účastníci projektu budou řešit možnost přestavby tramvaje T3, která má potřebnou nosnost pro převoz kontejnerů, dále vývoj, návrh a design plnicích stanic kontejnerů, možnosti automatizovaných skladišť odpadu, systém pro překládání kontejnerů z automobilů na kolejová vozidla a dobudování drážní infrastruktury.

Prague City Cargo má ulehčit předimenzované dopravě v metropoli, která je zatížená exhalacemi při konvenčním transportu popelářskými vozy a zároveň využít kvalitní tramvajovou síť.

"V současné době při krátkodobém nedostatku kapacity pro zpracování se komunální odpad vozí na skládku, což je nešetrné k životnímu prostředí. Toto řešení navíc nebude po zákazu skládkování netříděného odpadu po roce 2024 možné," uvedl ředitel rozvoje Pražských služeb Karel Šašek. Projekt podle něj mimo jiné souvisí se zvažovanou expanzí Pražských služeb do středočeského regionu.

Podle vedoucího Ústavu konstruování a částí strojů ČVUT Vojtěcha Dynybyla v současnosti existuje zmenšený 3D model nákladní tramvaje T3 a projekt čeká zhruba roční vývojové fáze.

Tramvaje svážely v Praze odpad již za první světové války a po vzniku samostatného Československa. V současnosti vedle tramvají pro přepravu osob jezdí jen oblíbená mazací tramvaj.

Memorandum uzavřeli v rámci konference Huawei eco - Connect, kde více než 100 odborníků diskutovalo o technologiích pro chytrá města, poskytování internetového připojení, internetu věcí, cloudových službách, vzdělávání a chytrých sítích.

Zdroj: 
ekolist.cz