Datum zveřejnění: 
31. 5. 2017

Kontejnery s odpadem by v Praze mohly kromě nákladních aut převážet i tramvaje. Společnosti Pražské služby, Dopravní podnik hlavního města Prahy a Huawei Technologies podepsaly spolu s ČVUT memorandum, jehož cílem je realizace tohoto způsobu nakládání s odpadky.
Funkční prototyp by mohl vyjet v roce 2019, ovšem ředitel úseku strategického rozvoje Pražských služeb Karel Šašek upozornil, že celá iniciativa je stále na začátku. Následovat bude ještě rok trvající výzkum. Výhledově by mohl podobný systém svozu odpadu po kolejích na jednotlivá sběrná místa fungovat také ve Středočeském kraji, uvedl Šašek. Přínosy projektu vidí hlavně v následném lepším rozplánování tras jednotlivých popelářských vozů. "Nyní nám zajíždějí přes celou Prahu až do malešické spalovny, odkud pak zbytečně pokračují prázdné," říká Šašek.
Část trasy by přitom mohl náklad putovat po kolejích. Klíčem však je vyvinout algoritmus, který umí příslušnou prioritní trasu naplánovat a zkoordinovat s nakládkou a vykládkou popelářských vozů. Za tuto programátorskou stránku projektu zodpovídá čínská společnost Huawei. Tím však výčet jeho účastníků nekončí.
Pražský dopravní podnik a České vysoké učení technické by měly zajistit, že převážet odpad zvládne předělaný model tramvaje T3.       
 

Autor: 
Jan Vávra
Zdroj: 
E15