Datum zveřejnění: 
31. 5. 2017

Metropole spouští kampaň na podporu protikuřáckého zákonu. Chceme čisté město, hlásí. Kuřákům nabídne třeba popelníky do kapsy.

Hluk a znečištění ulic. To jsou hlavní důsledky, které podle vedení Prahy přinese platnost tzv. protikuřáckého zákona. "Už teď je odhazování nedopalků častý nešvar. Nechceme, aby se ještě rozšířil," popsala situaci radní pro životní prostředí Jana Plamínková. Včera tak magistrát spustil informační kampaň zaměřenou na vzdělávání kuřáků. Jejím cílem je upozornit na to, že nedopalek není jen papírek. "Obsahuje tisíce nebezpečných látek, z nichž část je karcinogenní. Bylo by velmi škodlivé, kdyby nedopalek začalo žvýkat dítě nebo například malý pes," vysvětlila radní.

POPELNÍK DO KAŽDÉ KAPSY

Čtyři týmy vyrazily do centra města. Jejich úkol byl jasný: rozdávat letáky a zdarma nabízet tzv. mobilní popelníky.
Plastová nádoba je určená na krabičku s cigaretami. Má v sobě navíc zabudovaný malý popelník, kam je možné odkládat nedopalky. "Vejdou se tam dva až tři, slouží to na dobu, než se kuřák dostane ke koši a může obsah vysypat," uvedla Plamínková.
Kromě toho chce magistrát kampaní informovat kuřáky o dalších vlastnostech nedopalků. "Tvoří téměř třetinu světového odpadu.
V přírodě se rozkládají až patnáct let," popsal radní Prahy 1 pro životní prostředí Daniel Hodek.
Zákon začal platit dnes. Na osvětu se zaměřují i jiné městské části, obdobná akce probíhá v Praze 6 a 4. Na jedničce také vypustili do ulic antikonfliktní týmy, které upozorňují na porušování veřejného pořádku v souvislosti s protikuřáckým zákonem.

Kde už si v Praze nezapálíte?       

ČVUT (a další školy)

Zákaz platí ve všech školách, včetně vnějších prostorů. Některé, jako ČVUT, kouření v budovách nedovolují už řadu let. "Studenti i zaměstnanci ke kouření používají volná prostranství v okolí budov," uvedla mluvčí ČVUT Andrea Vondráková.      

Autor: 
JANA KAŠPAROVÁ
Zdroj: 
Pražský deník