Datum zveřejnění: 
29. 5. 2017

V Černošicích u Prahy skončila oprava více než sto metrů dlouhého jezu na Berounce poškozeného povodněmi. Je u něj i nová propust pro vodáky a rybí přechod umožňující migraci ryb. Práce trvaly přes dva roky, řekl na dnešním otevření jezu ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala. Náklady přesáhly 85 milionů korun, z toho část pokryla evropská dotace.

Povodí také řešilo různé varianty řešení nového jezu, úsek řeky někdy na jaře ucpávají ledové kry. "Jeden z těch účelů, ke kterému se přihlíželo, bylo, zda to napomůže ochraně před povodněmi anebo zda manipulací s pohyblivým jezem by to nenapomohlo praskání ledu a odstranění ledových celin. Ani jedno se neprokázalo, a proto bylo rozhodnuto o rekonstrukci coby pevného tělesa," uvedl Kubala.
Obnovený jez zajistí vytvoření stálé hladiny v městském úseku Berounky, celkově jej stabilizuje a mimo jiné zabezpečí plavební hloubky. Povodí dalo odstranit původní poškozený jez, který byl naposledy opraven v padesátých letech minulého století. Značně ho pak poškodily povodně v letech 2003, 2006 a 2013.
Rybí přechod a vodácká propust fungují zcela nezávisle na sobě a konstrukce propusti konzultovali projektanti s jedním z nejvýznamnějších stavitelů vodáckých kanálů a sportovních propustí Jaroslavem Pollertem z Českého vysokého učení technického, mimo jiné autorem návrhu olympijské trati pro hry v Riu de Janeiro.
Okolí jezu slouží místním obyvatelům také k rekreaci, po břehu Berounky vede vytížená cyklostezka. Součástí obnovy jezu byla i úprava jeho okolí včetně břehu, kde vznikla nová cesta pro pěší ze žulového kamení. Pěší tak mohou využít tuto cestu, což zvýší jejich bezpečnost i plynulost dopravy na cyklostezce. "Už nyní vidíme, že lidé sem čím dál častěji přicházejí si užívat volný čas," dodal starosta Černošic Filip Kořínek.
 

Zdroj: 
blesk.cz