Datum zveřejnění: 
29. 5. 2017

Skupina grafiků a programátorů z ČVUT vedená docentem Danielem Sýkorou vyvíjí algoritmus SkyLit. Dokáže přenést vizuální styl z fotografie na video či počítačovou animaci. Sýkora za tuto práci minulý týden získal Cenu Neuron udělovanou špičkovým vědcům do 40 let.

SkyLit by mohl významně urychlit tvorbu rotoskopických filmů. Tedy takových, které tvůrci nejdříve natočí na kameru a pak políčko po políčku překreslí na plátno. Podobné v minulosti točil Walt Disney, z moderních filmů takto vznikl Temný obraz Richarda Linklatera nebo český Alois Nebel od Tomáše Luňáka.

Předlohou pro syntetickou animaci může být obraz, skica nebo třeba fotografie sochy. Jak ukazují videa, mapování předlohy na cílový obličej vypadá neuvěřitelně. SkyLit umí výtvarníkův styl i při kresbě v reálném čase.

Tým z ČVUT srovnává svou práci s konkurenčními projekty. Ty umí vizuální styl přenést také, ale na cíl přenesou jen zdrojové barvy. SkyLit analyzuje i rozložení světel a stínů ve scéně, takže výsledky vypadají přirozeněji.

 

Autor: 
Lukáš Václavík
Zdroj: 
https://www.cnews.cz/musite-videt-cesi-vymysleli-algoritmus-ktery-rozpohybuje-olejomalbu-skicu-nebo-sochu/