Datum zveřejnění: 
29. 5. 2017

Začátkem června poměří v Praze na Vltavě své síly nejlepší veslaři nejen z Česka. Tradiční Primátorky vypuknou 2. června, závodníci znovu vyrazí na trať u Veslařského ostrova a zacílí k Železničnímu a Palackého mostu. Kromě napínavého souboje je pro návštěvníky připraven také bohatý doprovodný program. 

Poprvé veslaři startovali již v roce 1910. Od té doby se závody na Vltavě, s vyjímkou roků 1914 až 1918, konají nepřetržitě po více než sto let. Primátorky tak patří mezi nejstarší sportovní události nejen u nás, ale i ve střední Evropě.

I letos veslaři budou startovat u Veslařského ostrova a budou zdolávat originální vyšehradskou zatáčku. Právě tato unikátní část tratě okolo Vyšehradské skály je to, co rozhoduje o vítězích a poražených. Zde je důležité odhadnout ten správný moment, kdy začít loď otáčet na rovinku k Jiráskovu mostu, a v tom již několik desetiletí v závodu mužských osmiveslic kraluje zkušená posádka Dukly Praha. Odnese si Dukla letos svůj v pořadí již 37. titul?

Studenti na hladinách Vltavy

V pátek 2. června se v souboji o titul Univerzitních osem již posedmé utkají studentské posádky. Na startu nebude chybět čtveřice pražských univerzit a i další posádky nejen českých, ale i zahraničních vysokých škol. Obhájí letos svůj titul ČVUT? Závod Univerzitních osem je otvírákem celého programu Primátorek.

Veslařské Primátorky ale už zdaleka nejsou jen jednodenní záležitostí. V sobotu jsou na programu rozjížďky a celý program Primátorek završí nedělní finálové jízdy, kde se přestaví už jen ti nejlepší. Víkend 2. až 4. června tak bude ve znamení sportu a atraktivní podívané.

Po celou dobu konání je pro diváky připraven na náplavce Rašínova nábřeží bohatý doprovodný program, těšit se mohou na koncert Radia Wave, chybět nebude ani program pro děti, Aperol schody, vietnamský badminton, balance board či veslování na trenažérech. Návštěvníci si také budou moci v suchu a bezpečí vyzkoušet kouzlo veslařského sportu. Páteční večer bude ve znamení afterparty na lodi Cargo Gallery.

Novinkou pro letošní rok pak bude aplikace, ve které zájemci najdou aktuální výsledky všech závodů, startovní listiny posádek, ale také tipovací soutěž o zajímavé ceny nebo například tipy na místa, odkud Primátorky sledovat a podporovat závodníky či svou Alma mater.

Zdroj: 
informuji.cz