Datum zveřejnění: 
25. 5. 2017

Dva a půl roku fungovala rozhledna na Kosíři. Od února letošního roku je kvůli bezpečnosti zavřená a vše nasvědčuje tomu, že letos se na tomto stavu nic nezmění. O tom, kdo zaplatí její potřebnou rekonstrukci, se v současnosti vedou spory, které pravděpodobně skončí u soudu.

Uplynulý pátek se sešla rada Mikroregionu Kosířsko, který stál za stavbou rozhledny na Kosíři. „Rada se dohodla na tom, že se pokusíme naposledy jednat s architektem Sládečkem. Dáme tomu čtrnáct dní, a pokud se nedomluvíme, skončí celá věc žalobou. Ta už je ostatně napsaná,“ tlumočil závěr jednání starosta Drahanovic Ivo Richter. Architekt Svatopluk Sládeček už dříve navrhl, že opravu rozhledny z jedné třetiny zaplatí on, z druhé třetiny zhotovitel a zbytek doplatí Mikroregion Kosířsko. To je však pro jeho představitele nepřijatelné. „Rozhledna byla řádně zaplacena a je na ni pětiletá záruka. Její stav zapříčinily chyby na straně projektanta a zejména stavební firmy, která stavbu provedla. Ti by za to měli nést odpovědnost a závady na své vlastní náklady odstranit,“ vyjádřil se Richter. Aktuálně zůstává rozhledna zavřená, o víkendech je v provozu pouze prodejna v její spodní části. Přístupné je rovněž ohniště v přístřešku.
Na této situaci se nic jen tak nezmění. „Z posudku statiků z ČVUT vyplývá, že dokud neproběhnou opravy, tak na rozhlednu nikoho pustit nemůžeme. Jenže na rekonstrukci dosud vůbec nebyl zpracován projekt, navíc není jasné, kdo ji zaplatí,“ upozornil Ivo Richter. Jisté je jedno: pokud celá věc skutečně skončí u soudu, může se termín zahájení nezbytných oprav pořádně protáhnout.

Autor: 
Martin Zaoral
Zdroj: 
vecernikpv.cz