Datum zveřejnění: 
24. 5. 2017

Čeští vědci jsou dlouhodobě na špici celosvětového výzkumu. Dalším počinem, který podpoří vědu a výzkum je výstavba Vědeckotechnického parku Buštěhrad za 450 milionů korun.

"Díky vstřícnosti buštěhradských zastupitelů, kteří povolili výjimku ze stavební uzávěry, vyroste na buštěhradských pozemcích v tamní průmyslové zóně už třetí stavba s podobným zaměřením. Budování parku začne ještě letos. Společnost Trigema, která je investorem, získala na VT park evropskou dotaci. Ta pokryje téměř polovinu nákladů.

V sousedství stojí na pozemcích už například Univerzitní centrum energeticky efektivních budov (UCEB) náležící Českému vysokému učení technickému (ČVUT) a také Strojírenský vědeckotechnický park (SVT Park). Kromě vědeckých profesí zde najdou uplatnění i místní obyvatelé. Zaměstnáno zde bude celkem asi 600 lidí.
Technický park se skládá ze dvou čtyřpodlažních budov na ploše bezmála dvou hektarů. Bude to centrum největší svého druhu a první pracovníci by se měli na svých pracovištích zabydlovat už za dva roky. Vědci budou v parku zkoumat energeticky efektivní řešení v oblasti stavebnictví, elektrotechniky a podobně.

Celková investice do areálu přesáhne podle Marcela Sourala z představenstva společnosti Trigema 800 milionů korun. Společnost vybudovala obdobná centra vědy a výzkumu v uplynulých letech už v Roztokách u Prahy za 900 milionů korun. I tamní vědeckotechnické parky využívají ČVUT a další subjekty."      

Autor: 
Kateřina Husárová
Zdroj: 
kladensky.denik.cz