Datum zveřejnění: 
22. 5. 2017

Vodárna v rozvojovém území Bubny-Zátory, která patří mezi nemovité kulturní památky, prochází rekonstrukcí, kromě jiného dostane konečně novou střechu. Nově by měla být střecha odvětrávaná, s hydroizolací.
O tom, že vodárna potřebuje opravit, rozhodl majitel, společnost Bubny Development. Práce na střeše odstartovaly na konci dubna. Zjistilo se, že střecha i krovy obsahují azbest.
Vodárna je jedinou památkou bývalého rozsáhlého železničního zázemí. Původně byla chráněna i dílenská budova, devítilodní hala o délce 160 metrů, jejíž dřevěné krovy neslo 136 litinových sloupů. Z ní na žádost investora ministerstvo kultury ochranu sejmulo a hala byla před dvěma lety zbořena.
Vodárna podle Lukáše Berana a Michala Zlámaného z Výzkumného centra průmyslového dědictví Fakulty architektury ČVUT pochází ze 70. let 19. století. Šlo o součást depa, na vodárnu navazovalo skladiště. "Nádraží, označované jako Bubnynákladové nebo též Bubnydolní, bylo otevřeno k 1. lednu 1873," popsali Beran a Zlámaný.
Investor se netají stavebními plány na asi miliónu metrů čtverečních v rozvojovém území Bubny-Zátory. Pravidla příští zástavby má určit vznikající územní studie či přímo regulační plán.       
 

Autor: 
Petr Janiš
Zdroj: 
Právo