Datum zveřejnění: 
22. 5. 2017

Již tento rok by mohly být zahájeny práce na výstavbě Vědeckotechnického parku Buštěhrad, který vyroste na ploše téměř 18 000 m2 mezi Kladnem a Prahou v sousedství stávajícího areálu UCEEB.

I. etapa projektu, v rámci níž bude realizována budova A, bude z 50 procent hrazena z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.

"Počítáme s tím, že by se první nájemci mohli do areálu stěhovat v roce 2019. Bude se jednat o největší vědeckotechnický areál, který postavíme a budeme provozovat," uvedl Marcel Soural, předseda představenstva koncernu Trigema.

V portfoliu Trigemy byl zatím Vědeckotechnický park Roztoky, který byl postaven za více než 550 milionů a Park vědy Roztoky, jehož náklady činily téměř 330 milionů korun. Mezi stávajícími nájemci jsou například Ústav pro výzkum spalovacích motorů Fakulty strojní ČVUT a společnosti TÜV SÜD, Struers či Eaton.

Nový areál, jehož výhodou bude blízkost hlavního města i Letiště Václava Havla, se zaměří na energeticky efektivní řešení v oblasti stavebnictví, elektrotechniky, pohonných jednotek a další související oblasti. Celková investice do areálu převýší 800 milionů korun.

Vědeckotechnický park Buštěhrad budou tvořit především dvě hlavní čtyřpodlažní budovy, kde budou laboratoře, vývojové a zkušební provozy, kanceláře a další prostory. První z budov bude určena pro zhruba 330 pracovníků a bude mít v nadzemní části 6 300 m2 ploch. Do budovy B, kde bude přes 6 500 m2 využitelných ploch, se pak vejde okolo 360 lidí.

"V dalších týdnech a měsících budou probíhat jednání s potenciálními nájemci, příprava realizační dokumentace, výběr dodavatelů a další podpůrné činnosti, které vyvrcholí zahájením samotné výstavby. Vedle prostředků z operačního programu využijeme pro výstavbu I. etapy úvěr a vlastní zdroje, které máme pro tento projekt vyčleněny," dodává Soural.

Vědeckotechnický park Buštěhrad bude napojen na Třineckou ulici, která celým místem prochází a na okraji Buštěhradu se napojuje na hlavní silnici směrem do Kladna a na druhou stranu do hlavního města.

Celkově Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR jako řídící orgán Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost v uvedeném období vyhlásilo 93 výzev s alokací přibližně 86,4 miliardy korun. O přidělení dotace rozhodlo ministerstvo na konci dubna. Cílem ministerstva je do konce roku proplatit minimálně 12 miliard korun. Dosud bylo proplaceno 3,5 miliardy včetně finančních nástrojů.       
 

Zdroj: 
stredoceskenovinky.cz