Datum zveřejnění: 
21. 5. 2017

Martina MAŠKOVÁ, moderátorka:
A máte vyladěn Český rozhlas Plus. Týden inovací si dal za cíl představit tady v Česku to nejnovější z moderních technologií, inovací a trendů, které se týkají třeba také umělé inteligence, nebo chytrých měst. A i letos s několika desítkami akcí po republice a řádově tisícovkami předpokládaných účastníků aspiruje na inovační událost roku. Vyvrcholí srazem zvaným Inovation Summit Prague na pražské ČVUT. Ve studiu mám pořadatele Lukáše Sedláčka, ředitele European Leadership & Academic Institute.
Je klíčem téhle akce pro vás jako pořadatele dát dohromady designéry, tvůrce, anebo spíš vzdělávání? To abychom se dozvěděli o nejnovějších trendech?

Lukáš SEDLÁČEK, , ředitel European Leadership & Academic Institute:
Tak ten důvod proč to děláme a proč mě to napadlo bylo, když jsem vyrůstal od pěti týdnů do pěti let ve Finsku a líbilo se mi, jak ta země se rozhodla v devadesátých letech podporovat právě oblast inovací vzdělávání a startupů dlouhodobě, s tím že zavázala další vlády k podpoře velmi značné těchto oblastí. Ten cíl je motivovat vlastně všechny lidi, kteří chtějí inovovat k tomu, aby inovovali. Abychom představili nové trendy, které jsou v zahraničí, a tak aby se vytvářel právě ekosystém, který je navzájem propojený a dlouhodobě tady ty inovace tlačí dál.

Martina MAŠKOVÁ, moderátorka:
No a pokud je součástí akcí inovační veletr, tak se může stát, že si tady někdo koupí ten avizovaný mrakodrap ze 3D tiskárny?

Lukáš SEDLÁČEK, , ředitel European Leadership & Academic Institute:
Přesně tak, ono ty inovace jdou o mnoho rychleji, než se člověk domnívá. Třeba v googlu ještě před pár lety museli inovovat každý den v roce veškeré jejich systémy a procesy a ta rychlost se bude ještě zrychlovat, takže tam není dobrý přístup s tím, že nějak čekáme, jak se to vyvrbí a pomaloučku se budeme nějak více inovovat jako třeba Česká republika. Ta rychlost je ohromná, to je taky jeden z těch cílů vlastně ukázat, co ostatní země dělají, jak ty inovace jdou, jestli rychle dopředu a buď můžeme být součástí té skupiny, která bude vepředu, nebo ta, která bude pouze ty drobky sbírat.

Martina MAŠKOVÁ, moderátorka:
No a pokud si Češi v některých oborech vedou dobře, třeba v kybernetice, jde vám i o to, pomáhat zdejším inovacím do světa?

Lukáš SEDLÁČEK, , ředitel European Leadership & Academic Institute:
Přesně tak. My nejsme ani tak most v tuto chvíli na propagaci těch inovací do světa, ale chceme na ně poukázat v rámci České republiky. To je naše dosavadní ambice. Takže z toho důvodu právě tu hlavní událost také pořádáme na ČVUT v novém centru kybernetiky, informatiky a robotiky a právě tam chceme představit i nějaké nové výmysly třeba českých studentů, které jsou i takového popularizačního charakteru. Třeba robotický bar, který bude účastníkům míchat drinky na místě.

Martina MAŠKOVÁ, moderátorka:
No a co dnes pomáhá někomu, kdo chce sledovat nejnovější trendy v inovacích? Co doporučujete v tom světě přetíženém informacemi číst?

Lukáš SEDLÁČEK, , ředitel European Leadership & Academic Institute:
Tak doporučuju se zaměřit na zahraniční servery, které se inovacím věnují. Určitě bych doporučil sledovat univerzitní centra špičkových univerzit. Třeba jeden z těch hostů hlavní konference v pátek bude osoba, která otevírá se Stephenem Hawkingem, astrofyzikem slavným, centrum Leverhulme Centre for the Future of Intelligence. A obdobné střediska při našich univerzitách MIT a další, kde ty inovace jsou velice žhavé. Dále popup servery, které jsou popularizačnějšího charakteru, třeba Futurize nebo světové ekonomické fórum. Takže vybrat si nějaké servery, které jsou podle vašeho gusta a sledovat jejich obsah.

Martina MAŠKOVÁ, moderátorka:
Týden inovací nám v kostce představil Lukáš Sedláček, pořadatel této akce, ředitel European Leadership & Academic Institute. Děkuju moc, že jste přišel.

Lukáš SEDLÁČEK, , ředitel European Leadership & Academic Institute:
Děkuju vám.      

Zdroj: 
ČRo Plus