Datum zveřejnění: 
21. 5. 2017

Letošní čtrnáctý ročník nabídne 49 muzeí, galerií a dalších kulturních institucí v 78 objektech po celé Praze. Jedním z nich bude i budova Fakulty architektury ČVUT v Dejvicích.

Akce se uskuteční druhou červnovou neděli, tedy 10. června. Na adrese Thákurova 9, kde fakulta sídlí, odstartuje program v 19 hodin a poběží do 1 hodiny ranní. Vstup je samozřejmě zdarma.

Program zahrnuje výstavy, hudební jam session, workshopy pro děti, výtvarné dílny nebo grilování přímo na nádvoří budovy fakulty.

Noční návštěvníci budou moci prozkoumat všechny ateliéry na sedmi podlažích, kde fakulta vystaví semestrální projekty a kaluzurní práce studentů architektury, urbanismu, krajinářské architektury a průmyslového designu.

Pro zájemce o studium na Fakultě architektury se tento den odpoledne koná den otevřených dveří.

Výstavy, přednášky, modelování z hlíny a grilovačka

V ateliérech fakulty si bude možné prohlédnout jak práce a kresby studentů, tak i nominované a oceněné práce v soutěži Olověný Dušan pořádané Spolkem posluchačů architektury při FA ČVUT.

Program nabízí i workshopy pro děti, kde se jim organizátoři pokusí přiblížit profesi architekta a urbanisty a význam architektury v životech nás všech.

Pro starší proběhne přednáška o vývoji Prahy, jejího genia loci a jak město vidí odborníci urbanisté. K dispozici budou i výtvarné a modelářské dílny, kde si každý bude moci zkusit kreslit a modelovat z hlíny pod dohledem odborníků.

V 10 večer pak proběhne komentovaná prohlídka budovy fakulty od nejznámější české architektky Aleny Šrámkové, která zájemce zavede do ateliérů, dílen, poslucháren i technického zázemí.

Součástí akce bude i slavnostní zakončení letního semestru a symbolická dernisáž ateliérových projektů studentů.

Na nádvoří fakulty se současně bude grilovat a točit pivo. Následovat bude hudební část programu, kdy na levé dvoraně proběhne koncert a jam session v podání samotných budoucích architektů, urbanistů, krajinářů a designérů.

Pražská muzejní noc mimo FA ČVUT

K jedinečné atmosféře noci muzeí patří i 10 speciálních autobusových linek, kterými je zajištěna doprava mezi jednotlivými objekty po Praze, ve kterých se akce koná. Linky zajišťuje Dopravní podnik hlavního města Prahy, jeden z hlavních pořadatelů.

Není pak nic lehčího, než na jednu takovou nasednout a navštívit i další objekty, které se do akce zapojí. A nejlepší na tom je, že všechno je zdarma.

Autor: 
Kristýna Matějková
Zdroj: 
studentpoint.cz