Datum zveřejnění: 
20. 5. 2017

Třetí ročník Studentského železného hasiče FBMI, který nesl název Memoriál Jana Lewinského 2017, se uskutečnil na Sítné v Kladně. Hasiči z různých koutů naší vlasti zdolávali náročnou trať a nemalý počet z nich si sáhl na dno.

"Jan Lewinský byl studentem naší fakulty, tragicky zahynul při plnění služebních povinností. Věnoval se běhání TFA (Nejtvrdší hasič přežije), na jeho počest jsme tedy zorganizovali tenhle memoriál," řekl Kladenskému deníku Petr Svoboda, organizátor akce a student Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT v Kladně.

Každý závodník musel proběhnout velmi náročnou trať, která se skládala z několika disciplín. Na začátku bylo napojení hadicového vedení na cisternu a roztažení čtyřiceti metrů hadicového vedení. Následně museli hasiči smotat a uložit do boxu dvě hadice, poté se mohli teprve vrhnout na přemísťování patnáctikilových závaží. Následovalo překulení velkých pneumatik a transport figurín, které vážily osmdesát kilogramů. Muži dále zdolávali dvoumetrovou bariéru bez okna, ženy dvoumetrovou s oknem. Na konec byli nuceni vyběhnout po schodech až do osmého podlaží, kde na ně konečně čekal cíl. Hasičům výkon ztěžoval zásahový třívrstvý oblek, helma, rukavice a neaktivní dýchací přístroj na zádech. Dalším faktorem působícím na závodníky bylo slunečné počasí, které vůbec neulehčovalo už tak fyzicky náročnou trať.
"Jsme rádi, že se akce rozšířila mezi veřejnost. Studenti přijíždějí z téměř všech fakult v naší republice, které jsou zaměřeny na problematiku ochrany obyvatelstva. My jako jediná civilní fakulta v republice nabízíme v ochraně obyvatelstva všechny tři stupně vzdělávání, od bakalářského až po doktorské. Naši studenti se účastní tuzemských i zahraničních soutěží a je výjimkou, když se nevrátí s nějakým oceněním," těšilo vedoucího Katedry zdravotnických oborů a ochrany obyvatelstva Leoše Navrátila.
Kromě samotných závodů den nabídl také velkou podívanou pro veřejnost. Dopoledne se lidé mohli pokochat velkou raritou, která dorazila do Kladna z Letiště Václava Havla Praha. V akci při hašení hrotem vozidla se Kladeňákům představil letištní speciál Panther, který je jediným kusem tohoto typu v České republice. Odpoledne pak hasiči ukázali divákům vyproštění zraněných osob z havarovaného auta, předvedli se také hasiči lezci.

Autor: 
Jan Brabec
Zdroj: 
kladensky.denik.cz