Datum zveřejnění: 
19. 5. 2017

V Národní technické knihovně v Praze budou dnes k vidění některé z dokumentů, které v dubnu uvedl festival populárně-vědeckých filmů Academia film Olomouc (AFO). Pořádající iniciativa Kampus Dejvice v rámci ozvěn této přehlídky uvede pět filmů o důsledcích prodlužování průměrného věku nebo objevů DNA, o vlivu globalizace na stravovací zvyklosti lidí, o požadavcích světa na zálohování dat a o autorství obrazů Hieronyma Bosche.

Ozvěny AFO se v metropoli konají poprvé, organizátoři ale věří, že ne naposledy. "Doufáme, že letošním ročníkem nastartujeme mezi diváky zájem a do budoucna počítáme s rozšířením programu do dvou dnů," uvedla za organizátory Romana Vylitová.

Podle ní Ozvěny AFO představí filmy, které "upozorňují na současné problémy a zdůrazňují, že je potřeba je řešit teď a netvářit se, jako by to měly udělat až další generace". Pro odlehčení pak organizátoři připravili pro diváky brakový horor z 50. let a hudební afterparty.

Academia Film Olomouc pořádá Univerzita Palackého od roku 1966. Na jeho letošní ročník se přihlásilo 3000 populárně-vědeckých filmů z celého světa, dramaturgové do třech hlavních soutěžních kategorií vybrali 52 filmů. Ocenění na festivalu získal ruský dokument Jezero Vostok: Hory šílenství nebo česko-slovenský snímek Jednou nohou v absolutnu: Hon na Parkinsona o možnostech spolupráce špičkových neurologů s elektrotechniky. Celkově se na festivalu, jehož tématem byl slogan The Future Is Now! (Budoucnost je teď!), promítalo 150 snímků.

Do Prahy přivezl z olomouckého festivalu vybrané dokumenty Kampus Dejvice, který je společnou iniciativou šesti institucí sídlících v Praze 6, a to tamní radnice, ČVUT, Vysoké školy chemicko-technologické, Ústavu organické chemie a biochemie, Národní technické knihovny a Univerzity Karlovy.

Zdroj: 
ČTK