Datum zveřejnění: 
19. 5. 2017

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Snížit množství komplikací po výměně kloubů. Právě kvůli tomu čeští vědci vyvíjejí chytrou endoprotézu. Obsahuje zařízení, které dokáže rozpoznat vznikající infekci a nahlásit ji lékařům. Projekt podporuje Technologická agentura České republiky.

Kateřina POLÁKOVÁ, redaktorka:
Operaci má za sebou. Teď ho čeká rehabilitace. Karel Novák dostal kvůli dlouhodobým potížím s kolenem umělý kloub.

Karel NOVÁK, :
No tak začaly nejdřív takové bolesti chvilkové třeba jako když vám někdo podrazí nohy. Pak už to bolelo při chůzi, při jízdě na kole, furt.

Kateřina POLÁKOVÁ, redaktorka:
Lékaři teď hlídají například to, jestli v těle nevzniká infekce. Ta ale může způsobit problém i několik let po zákroku.

David JAHODA, 1. ortopedická klinika, 1. LF UK a FN Motol:
Znamená to většinou v současné době pro něj v podstatě nejméně dvě operace. My tu endoprotézu, která pevně drží, musíme vysekat z té kosti, tomu pacientovi vyčistit celou tu oblast.

Kateřina POLÁKOVÁ, redaktorka:
Do postiženého místa se dává léčivá vložka, která působí minimálně měsíc a půl. Až potom se voperuje náhrada nová. Tohle je výrobna, kde implantáty vznikají. Momentálně se tady pracuje na chytré endoprotéze, která sama dokáže odhalit infekci v těla. A to díky speciálnímu zařízení, které bude uvnitř.

Zdeněk ČEJKA, ředitel, ProSpon:
Ty červené tečky symbolizují v podstatě napadení implantátu bakteriální infekcí. Uvnitř toho implantátu je elektronika, ta v podstatě detekuje infekt.

Kateřina POLÁKOVÁ, redaktorka:
V takovém případě vyšle signál přes chytrý telefon a upozorní lékaře. Ten může včas zasáhnout a pacient se tak vyhne náročné výměně náhrady.

David JAHODA, 1. ortopedická klinika, 1. LF UK a FN Motol:
Můžeme postupovat, když uděláme rychle tu diagnózu, takovým rychlým způsobem, že se endoprotéza jenom vyčistí, nechá se ta původní endoprotéza, jedna malá jednoduchá operace a spolu s antibiotiky můžeme tu infekci zaléčit.

Kateřina POLÁKOVÁ, redaktorka:
Odolnost implantátu teď testují vědci z ČVUT.

Matěj DANIEL, Ústav mechaniky, biomechaniky a mechatroniky, Fakulta strojní ČVUT v Praze:
Protézu máme zalitou do materiálu, jenž má vlastnosti podobné jako kost a následně ji testujeme na únavu, tedy cyklicky ji zatěžujeme na tom stroji, který vidíte za mnou.

Kateřina POLÁKOVÁ, redaktorka:
Vydržet musí minimálně milion cyklů. Potom přijde na řadu klinické testování. Pomáhat pacientům by mohla zhruba za 5 let. Kateřina Poláková, Česká televize.      

Zdroj: 
ČT 1