Datum zveřejnění: 
16. 5. 2017

Dne 30. března 2017 se v expozici dopravní haly Národního technického muzea v Praze 7 konalo slavnostní představení nové odborné publikace Historie předpjatého betonu, jejímž autorem je Ing. Jan Vítek, DrSc., významný odborník v oblasti betonových konstrukcí. Knihu vydalo Informační centrum ČKAIT.
Mezi významné hosty, kteří byli v rámci zahájení této slavnostní akce přivítáni, patřili generální ředitel Národního technického muzea Mgr. Karel Ksandr, předseda České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě Ing. Pavel Křeček, děkanka Fakulty stavební ČVUT v Praze prof. Ing. Alena Kohoutková, CSc., FEng. děkan Fakulty stavební Vysoké škola báňské - Technické univerzity Ostrava prof. Ing. Radim Čajka, CSc., Ing. Svatopluk Zídek, předseda Kolegia pro technické památky ČKAIT & ČSSI, a samozřejmě také autor nové odborné publikace Ing. Jan Vítek, DrSc., se synem, prof. Ing. Janem L. Vítkem, CSc., FEng., expertem na betonové konstrukce ve firmě Metrostav a.s., a ředitelka Informačního centra ČKAIT Ing. Šárka Janoušková.
Úvodního slova se ujal generální ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr: "Velmi si vážím toho, že můžeme na půdě Národního technického muzea představit a pokřtít knihu Ing. Jana Vítka, DrSc. Publikace je nesmírně důležitá nejen pro inženýry, techniky a studenty technických škol, ale i pro nás -historiky architektury a také památkáře." Mgr. Ksandr dále stručně zmínil počátek vzniku předpjatých betonových konstrukcí u nás a jeho význam pro další technický pokrok.
Předseda ČKAIT Ing. Pavel Křeček následně ocenil přínos této odborné knihy a přislíbil, že i v budoucnu bude vydávání kvalitních odborných publikací pro technickou veřejnost v rámci Komory inženýrů vždy podporovat.
Děkanka Fakulty stavební v Praze, která se sama profesně věnuje základnímu a aplikovanému výzkumu v oblasti betonových konstrukcí, velmi ocenila tento ojedinělý vydavatelský počin a vyzvala autora, aby pokračoval v dalším publikování. Úspěch následně popřála i vydavateli publikace, Informačnímu centru ČKAIT.
Ing. Jan Vítek, DrSc., následně poděkoval všem, kteří se slavnostní akce zúčastnili, a řadě odborníků, kteří s knihou pomohli. Poté zajímavě shrnul obsah publikace, stručně zmínil významné inženýrské návrhy, které předznamenaly v rámci technologie předpjatého betonu postupný vývoj. Autor publikace se výzkumu konstrukcí z předpjatého betonu, zejména mostů, věnoval od jeho počátku u nás. Za jeho vedení výzkumu byla vyvinuta řada pokrokových technologií pro výstavbu mostů - jako výrobní a montážní postupy v prefabrikaci nosníků, vývoj letmé betonáže mostů, skruže, návrh zařízení pro vysouvání mostů, technika napínání a kotvení výztuže a další. Za svou významnou činnost v oblasti předpjatých konstrukcí získal státní cenu, později mimořádné uznání za celoživotní aktivitu od Ministerstva dopravy a čestné členství v České betonářské společnosti.
Ředitelka Informačního centra ČKAIT na závěr slavnostního programu poděkovala všem, kteří vznik unikátní publikace podpořili a kteří ji pomohli uvést do života -autorovi, oponentům, Komoře inženýrů, Ediční radě ČKAIT a v neposlední řadě také stavebním fakultám a všem sponzorům. Slavnostní ráz představení publikace byl umocněn hudebním vystoupením Manzerova kvarteta hudebníků Karlovarského symfonického orchestru. *       

Zdroj: 
Stavebnictví