Datum zveřejnění: 
16. 5. 2017

O velkých, významných, památkově chráněných či ikonických dílech se většinou už obecně ví a mluví. Kromě těchto děl existuje ještě další část průmyslového dědictví, vnímaná spíše na místní, regionální úrovni. Jedná se o drobné drážní stavby, obecní vodárny a vodárenské věže, cihelny za vesnicí i malé místní pivovary, typové skladištní budovy, dílenské a opravárenské provozy či osamělé sladovny v krajině.
Dále jsou to rozpadlé vápenky, zbytky konstrukcí u zaniklých lomů, místní kapličky pro transformátory, torza zdí nebo trčící komíny po továrnách. Jedná se o specifickou kulturní vrstvu sídel a krajiny, která dosud zůstává stranou zájmu a je ohrožena.
Platforma Industriální stopy s Výzkumným centrem průmyslového dědictví FA ČVUT a Kolegiem pro technické památky ČKAIT & ČSSI, ve spolupráci s Českým národním komitétem Mezinárodní rady památek a sídel (ČNK ICOMOS) a Národním památkovým ústavem proto ve čtvrtek 1. června 2017 od 9.00 hod. pořádají pro příznivce industriálních stop vyhlídkové sympozium.
První blok prezentací se bude konat v opuštěné transformační stanici na rohu ulic Kováků a Na Zatlance na pražském Smíchově blízko stanice městské hromadné dopravy Anděl.
Ve 12.00 hod. se účastníci sympozia přepraví autobusem do Chuchle, Radotína a ve 13.00 hod. si budou moci poslechnout druhý blok prezentací v bývalém řevnickém dřevěném drážním skladu. Ve 14.30 hod. se vydají autobusem směr Srbsko, Liteň a Jince do cihelny a pivovaru v Hostomicích. Návrat je plánován mezi 18.00 až 19.00 hod. Sympozium je součástí tematické linie Industriální situace projektu NAKI II: Industriální architektura, památka průmyslového dědictví jako technickoarchitektonické dílo a jako identita místa.     
 

Autor: 
PhDr. Benjamin Fragner
Zdroj: 
Stavebnictví