Datum zveřejnění: 
16. 5. 2017

Benešovsko Počet čínských pilotů školených v Česku v příštím roce vzroste na 70 až 80. Umožnit by to měla smlouva o strategickém partnerství uzavřená při návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Pekingu mezi čínskou společností Sichuan Airlines a leteckou školou F AIR, která má hlavní základnu u Bystřice na Benešovsku. Oznámila to včera Šárka Hodková z F AIR.
Letecká škola má certifikát opravňující ke cvičení pilotů pro čínské aerolinie. Nyní se na letišti u Bystřice připravuje na budoucí povolání skupina 14 Číňanů, při čtrnáctiměsíčním kurzu absolvují 900 hodin teoretické a 230 hodin letové výuky. Kromě Sichuan Airlines zajišťuje letecké škole studenty také společný projekt s dopravní fakultou ČVUT a čínskou partnerskou agenturou připravující kandidáty na výcvik.
Zeman bystřickou základnu F AIR loni navštívil a přimlouval se, aby čínských kadetů školících se u Bystřice přibývalo. Nedávno také skupinu budoucích pilotů z Číny přijal na Pražském hradě.
Kvůli čínským kontraktům musela FAIR už dříve zvýšit počet letadel a najmout více instruktorů. Smlouva o partnerství se společností Sichuan Airlines, která provozuje i pravidelné přímé lety z Čcheng-tu do Prahy, byla podepsána za účasti českého prezidenta a ministrů dopravy a průmyslu, šéfa čínského leteckého úřadu a čínské velvyslankyně v Praze.
F AIR podle Hodkové očekává vytvoření nových pracovních míst a nárůst prodejů souvisejících služeb v benešovském regionu.      

Zdroj: 
Lidové noviny