Datum zveřejnění: 
15. 5. 2017

Vyhlášení vítězů soutěže proběhne 17. května 2017 od 16,30 hodin v Betlémské kapli v Praze!
 
Národní soutěž muzeí Gloria musaealis vstoupila v roce 2016 do jubilejního XV. ročníku, do kterého se přihlásilo celkem 51 muzeí a galerií z celé republiky s 81 soutěžními projekty.

Soutěž je vyhlašována ve třech hlavních kategoriích – Muzejní výstava roku, Muzejní publikace roku a Muzejní počin roku.
V rámci soutěže může jeden z projektů získat Cenu Českého výboru ICOM – ta je udělovaná projektům, které významně přispěly k mezinárodní spolupráci, rozvoji edukační činnosti muzeí či zpřístupnění kulturního dědictví handicapovaným občanům. Čestný výbor soutěže navrhl vyhlašovatelům udělení zvláštní ceny jednomu z projektů.

Od roku 2015 mají navíc muzejní instituce možnost získat ocenění od svých návštěvníků, kteří se do hodnocení muzeí a galerií mohou zapojit prostřednictvím soutěže Muzeum roku na portálu www.do-muzea.cz
 
Partnery slavnostního vyhlášení výsledků jubilejního XV. ročníku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis jsou: Český rozhlas, agentura CzechTourism, Hlavní město Praha, AV Media, a. s., a Three Brothers Production.

Mediálními partnery akce jsou: Český rozhlas Dvojka, Český rozhlas Vltava a internetový portál PROPAMÁTKY.
 
Podobně jako v předchozích dvou letech se ceremoniál ponese v duchu nové a divácky atraktivní koncepce, která zahrnuje ideu prezentovat pokaždé jiný typ muzejní instituce.

V roce 2015 byla scéna věnována muzeím vlastivědného typu, v roce 2016 pak technickým muzeím.

Letos se na půdě Českého vysokého učení technického v Praze a v souvislosti s řipomínaným 310. výročím vzniku této nejstarší české technické univerzity zaměříme na spojení muzeí a vědy.

Na programu slavnostního ceremoniálu se stejně jako v loňském roce podílí také Český rozhlas.

Zdroj: 
kalendarakci.atlasceska.cz