Datum zveřejnění: 
15. 5. 2017

Počet čínských pilotů školených v Česku v příštím roce vzroste na 70 až 80. Umožnit by to měla smlouva o strategickém partnerství uzavřená při návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Pekingu mezi čínskou společností Sichuan Airlines a leteckou školou F AIR, která má hlavní základnu u Bystřice na Benešovsku.

Letecká škola má certifikát opravňující ke cvičení pilotů pro čínské aerolinie. Nyní se na letišti u Bystřice připravuje na budoucí povolání skupina 14 Číňanů, při čtrnáctiměsíčním kurzu absolvují 900 hodin teoretické a 230 hodin letové výuky. Kromě Sichuan Airlines zajišťuje letecké škole studenty také společný projekt s dopravní fakultou ČVUT a čínskou partnerskou agenturou, připravující kandidáty na výcvik.

Zeman bystřickou základnu F AIR loni navštívil a přimlouval se, aby čínských kadetů školících se u Bystřice přibývalo. Nedávno také skupinu budoucích pilotů z Číny přijal na Pražském hradě.

Kvůli čínským kontraktům musela F AIR už dříve zvýšit počet letadel a přijmout nové instruktory. Smlouva o partnerství se společností Sichuan Airlines, která provozuje mimo jiné pravidelné přímé lety z Čcheng-tu do Prahy, byla podepsána za účasti českého prezidenta a ministrů dopravy a průmyslu, šéfa čínského leteckého úřadu (CAAC) a čínské velvyslankyně v Praze. F AIR podle Šárky Hodková z F AIR očekává vytvoření nových pracovních míst a nárůst prodejů souvisejících služeb v benešovském regionu.

Poptávka čínského trhu je přes 5000 nových pilotů ročně, přibližně polovina se cvičí v zahraničí. Střednědobým cílem letecké školy je otevřít v České republice další základny a cvičit 200 čínských dopravních pilotů ročně.

F AIR byla založena před 27 lety. Vedle hlavní základny u Bystřice provozuje pobočky na letištích v Praze, Brně a Příbrami s flotilou přes 40 letadel. Cvičí piloty ze 44 zemí a čtyř kontinentů.

Veřejné vnitrostátní letiště jihozápadně od Benešova mezi Bystřicí a Nesvačily je umístěno na krajských pozemcích. Provozuje ho město Bystřice prostřednictvím příspěvkové organizace Letiště Benešov. Město nedávno zpevnilo pojížděcí dráhu a do budoucna se chystají investice do přistávací dráhy a osvětlení.      

Zdroj: 
tyden.cz