Datum zveřejnění: 
14. 5. 2017

Po roce 2020 už nebudou na hradě Rychmburku u Skutče žít duševně nemocní lidé. Čeká je stěhování do komunitního bydlení v objektech nebo pronajatých bytech s potřebnými sociálními službami.
Již třetím rokem žijí čtyři klienti z Rychmburku v chráněném bydlení v běžných bytech ve Skutči a dalších deset v komunitním bydlení v Předhradí. Na samotném hradě zůstává 29 lidí a podle plánu bychom je mohli přestěhovat do roku 2020," uvedl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.Hrad vystavěný ve 14. století za tři roky osiří a zatím není jasné, k jakému účelu bude využíván. Náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek si nemyslí, že by se našel movitý zájemce ochotný zaplatit milion korun ročně za provoz. "Domluvil jsem s děkanem fakulty architektury ČVUT v Praze Ladislavem Lábusem, že by s návrhy možného využití mohli přijít i studenti v rámci semestrálních prací. Hrad je celkem zachovalý, kraj ho totiž pravidelně opravoval. Mohl by sloužit více účelům současně, a to nejen z pohledu turistické infrastruktury," řekl Roman Línek.
Hrad Rychmburk byl v roce 1964 prohlášen kulturní památkou. V roce 1990 bylo historické jádro obce Předhradí prohlášeno památkovou zónou.

Zdroj: 
orlicky.denik.cz