Datum zveřejnění: 
12. 5. 2017

Nové administrativní centrum společnosti Fenix Trading z Jeseníku je v provozu necelý rok a první detailní výsledky měření jeho reálného provozu lze očekávat v průběhu 3. čtvrtletí letošního roku. Ale už výstavba a první měsíce fungování objektu přinesly zajímavé poznatky.

V plně elektrifikované budově není použit žádný jiný zdroj energie než energie elektrická. Vytápění je řešeno elektrickými sálavými systémy Fenix s individuálním řízením jednotlivých prostor, decentralizovaný ohřev TUV malými akumulačními zásobníky v místě spotřeby, samozřejmostí je řízená ventilace s rekuperací a multisplitová jednotka pro individuální chlazení každého prostoru. Zvolený systém je velmi flexibilní a umožňuje řešit i velmi malé dodávky tepla či chladu individuálně a beze ztrát dle okamžitých potřeb.

Prvním, velmi zajímavým poznatkem byla skutečnost, že tuto, svým řešením velmi nadstandardní, budovu je možno v případě pečlivé projektové přípravy postavit za náklady odpovídající dnešním běžným stavbám! Ve spolupráci s Univerzitním centrem energeticky efektivních budov ČVUT byly voleny jednotlivé konstrukce tak, aby splňovaly požadavky na nZEB jako celek a byly tak zpracovány různé varianty pro jejich jednotlivé konstrukce. Poté byla provedena nákladová analýza jednotlivých variant s cílem nalézt nejekonomičtější řešení.

 

Zdroj: 
imaterialy.dumabyt.cz