Datum zveřejnění: 
12. 5. 2017

Celkem do 43 budov se při třetím ročníku festivalu Open House Praha bude moci veřejnost zdarma podívat tuto sobotu a neděli. "Chceme upozornit na místa, která nejsou tvořena jen budovami, ale jsou důležitou součástí městského prostoru. Například téměř zapomenutý evangelický hřbitov ve Strašnicích ustál několik pokusů o likvidaci a je kulturní památkou," uvedla ředitelka festivalu Andrea Šenkyříková.
Organizátoři nachystali 11 novinek. Patří k nim výhled ze střechy Domu módy. Otevře se palác Křižík II – nové sídlo společnosti Seznam.cz, vysílací studia poodhalí Národní dům, sídlo Českého rozhlasu na Invalidovně.
Lákat bude i Praha 6, a to na prohlídku vily Lanna v Bubenči či na dejvickou školu a školku Bílá, realizované podle konceptu francouzských škol.
Do akce se zapojí opět i Fakulta strojní ČVUT v Praze, nejstarší strojní fakulta u nás. Zájemci si můžou prohlédnout novorenesanční budovu podle návrhu Ignáce Ullmanna na Karlově náměstí č. 13. Otevřou se historické půdy budov A, B, D, atrium, střecha, kaplička, pozůstatky barokní toalety.
"Neobyčejně působivý je také pouhý pohled na Prahu ze střechy budovy," zve k návštěvě děkan Fakulty strojní ČVUT Michael Valášek.       

Zdroj: 
Právo