Datum zveřejnění: 
11. 5. 2017

Vědci z Kloknerova ústavu ČVUT přišli s ohromující zprávou. Takzvané podzákladí třetího pilíře Libeňského mostu je v katastrofálním stavu. Jde o pilíř, ze kterého byly hluboko pod vodou odebírány vzorky betonu nad břidlicovým podložím.

Podzákladí mostu je část konstrukce, která se nachází pode dnem řeky. V případě Libeňského mostu je toto podzákladí ve velmi špatném stavu. Potvrdila to zpráva Kloknerova ústavu ČVUT na základě odebraných vzorků.

"Zpráva nám říká, že jsme na tom hůře, než jsme si mysleli. Dochází tam k mírnému rozpadu toho betonu, také dochází k tomu, že se tam tvoří krystalky, které se následně mohou rozpínat v tom betonu a mají expanzivní charakter, takže nám to mohou ničit zevnitř a není to nic dobrého," řekl Petr Dolínek, náměstek primátorky hl. m. Prahy.

"Je zde jisté riziko, že dojde k postupné degradaci a úbytku pevnosti těch materiálů v podzákladí," řekl Jiří Kolísko, ředitel Kloknerova ústavu ČVUT.

"Na druhou stranu víme, na čem jsme. V jedné části mostu u jednoho pilíře se to prokazuje, musíme, kromě třetího pilíře, udělat testy u všech dalších pilířů, jak v té části nad dnem Vltavy, tak i pod dnem," řekl Petr Dolínek.

Zastupitelé města už v loňském roce rozhodli, že most se nemá bourat, ale opravit. V té chvíli ale nemohli znát pravý stav části pilířů pode dnem Vltavy.

"Samozřejmě je potřeba si uvědomit, že tyto procesy jsou relativně velmi dlouhodobé, a my jsme na to přišli po 90 letech," řekl Jiří Kolísko.

Opravy budou jistě velmi nákladné, a stejně nebude možné navrátit mostu jeho původní nosnost. Praha ale chce dát mostu šanci.

"Tak samozřejmě jedna věc je racionální úvaha, zbourat most, postavit nový most, to znamená most, který bude mít vlastnosti, které přesně víme a očekáváme. U nového mostu přesně víme, jakou by mohl mít životnost, to co bude umět splnit, na druhou stranu je tady také nějaká zodpovědnost k historii Prahy a myslím si, že Praha může být na své mosty hrdá," řekl Petr Dolínek.

Praha chce nyní po zkušenostech se stavem pilířů Libeňského mostu prozkoumat i stav pilířů dalších mostů. Půjde například o Most Legií, Hlávkův či Palackého. 

Autor: 
Věra Dušková
Zdroj: 
prahatv.eu