Datum zveřejnění: 
11. 5. 2017

Oprava Libeňského mostu hned tak nezačne. Důvod? Památkáři nevydali stanovisko, zda se opravdu jedná o památku a jak při rekonstrukci postupovat. A za druhé: Most je sice ve špatném stavu, ale stále se zjišťuje, jak moc vážné to je.

Ačkoliv rekonstrukci Libeňského mostu loni schválilo zastupitelstvo, jasný termín začátku oprav je stále velkou neznámou. Přispívá k tomu i nové zjištění o stavu betonových pilířů mostu z roku 1928. "V jejich základech probíhá síranová koroze," řekl ředitel Kloknerova ústavu ČVUT Jiří Kolísko. "My teď musíme prokázat, jestli se to týká jen částí umístěných pod hladinou, nebo i dalších prvků." Nevratné poškození odhalil průzkum ze vzorků třetího mostního pilíře.
"Náklady na posuzování stavu mostu jsou velké, několik desítek milionů," řekl Blesku náměstek primátorky Petr Dolínek. "Už nyní bychom za ně mohli postavit třeba most přes Botič." Praha s Technickou správou komunikací (TSK) nechají nyní prověřit zbylé pilíře a další technické části mostu. Prověřeno bude i podloží dalších pilířů. Práce by měl Kloknerův ústav dokončit do konce roku.       

Autor: 
Ivan D. Hladík
Zdroj: 
Blesk