Datum zveřejnění: 
11. 5. 2017

Průzkumy vzorků Libeňského mostu dopadly mnohem hůře, než se čekalo. Odborníkům se rozpadaly v rukách. Praha proto zvažuje, že části Libeňského mostu nahradí novými. Čeká se, zda bude most památkou.

Kloknerův ústav ČVUT, zkoumající mimo jiné stavební konstrukce, završil několikaměsíční průzkum jednoho z pilířů Libeňského mostu a výsledky, které ve středu představil, nejsou dobré. Ukázaly totiž, že poškození betonových základů mostu, které stojí na břidlicovém podloží a jsou schovány ve dnu Vltavy, je horší, než se očekávalo.

A dá se prý předpokládat, že další pilíře budou v podobném stavu. Odborníci totiž zjistili, že jsou základy vysoce pórovité, díky čemuž jimi snadno prostupuje podzemní voda i voda z řeky. V betonu navíc probíhá takzvaná síranová koroze.

"Jde o krystalizační proces, který probíhá v cementu za přítomnosti síranových iontů. Jejich zdrojem může být podzemní voda, případně látky, které se dostaly do betonu již v okamžiku, kdy byl vyráběn," říká ředitel ústavu Jiří Kolísko.

Během zmíněné koroze se objevují krystaly, které mají větší objem než původní materiál, ze kterého vznikají. Způsobené tlaky rozrušují strukturu betonu, což snižuje jeho mechanické vlastnosti. O rozsahu poškození vypovídá i to, že se asi desetina válcových vzorků, které ústav navrtáním základů mostu získal, rozpadla odborníkům v rukou.

Podle Kolíska je to tím, že krystaly jsou masivně prorostlé základy pilíře, což značí, že ke korozi dochází již po desetiletí. "Je to proces nevratný a v zásadě trvalý," dodal. Kloknerův ústav bude proto na žádost města do konce roku zkoumat nejen zbylé pilíře Libeňského mostu, ale i jeho další součásti a hledat další poškození.

Praha by tím měla získat představu, čemu bude moci most v budoucnosti sloužit. Zdá se totiž, že kvůli rozsahu poškození nesnese zátěž, kterou zvládal ještě před čtyřiceti lety, a to ani po případné opravě.

"Pouhou opravou se nám nosnost už nikdy nepodaří za stávajících technologických možností vrátit na původní stav," řekl náměstek primátorky Petr Dolínek.       
 

Autor: 
Jakub Heller
Zdroj: 
praha.iDNES.cz