Datum zveřejnění: 
10. 5. 2017

Na pohnuté osudy často přehlížených, zapomenutých a drobných staveb upozorní Vyhlídkové symposium platformy Industriální stopy. To proběhne 1. června 2017 a povede z pražského Smíchova na vybraná místa jihozápadní části Středočeského kraje.

O významných, památkově chráněných či ikonických dílech se většinou obecně ví a mluví. Existuje ale ještě další vrstva průmyslového dědictví, vnímaná více na místní úrovni. Sem patří drobné drážní stavby, obecní vodárny a vodárenské věže, cihelny, malé místní pivovary, skladištní budovy, dílenské a opravárenské provozy či v krajině již osamělé sladovny, rozpadlé vápenky, zbytky konstrukcí u zaniklých lomů, místní kapličky pro transformátory, torza zdí a trčící komíny po továrnách. Jedná se o specifickou kulturní vrstvu sídel a krajiny, která dosud zůstává stranou zájmu a je ohrožena, ačkoli je třeba ji vnímat jako součást kulturního dědictví a duševního i materiálního bohatství společnosti.

A právě těmto drobným průmyslovým objektům bude věnováno letošní vyhlídkové symposium Přehlížené, drobné, zapomenuté industriální stopy v krajině a městech, pořádané dne 1. června 2017 platformou Industriální stopy s Výzkumným centrem průmyslového dědictví Fakulty architektury ČVUT a Kolegiem pro technické památky ČKAIT a ČSSI, ve spolupráci s Českým národním komitétem ICOMOS a Národním památkovým ústavem.

Zdroj: 
kdechcibydlet.cz