Datum zveřejnění: 
9. 5. 2017

Snazší to budou mít zájemci o studium některých humanitních a společenskovědních oborů, právníci budou muset zabojovat

Psychologie, anglistika, práva nebo medicína. Tak vypadá volba těch nejambicióznějších studentů, kteří se nebojí o své místo na akademické půdě tvrdě poprat. Právnická fakulta Univerzity Karlovy například přijímá podle posledních údajů ministerstva školství jen něco přes dvacet procent uchazečů, o návalu na medicínu píšeme na předchozí straně. Asi nejvýrazněji se šance na přijetí liší v rámci jednotlivých filozofických fakult a jejich oborů.

Zatímco Filozofická fakulta Univerzity Karlovy přijala pro letošní akademický rok 36 procent uchazečů (a podobné číslo lze očekávat i v nadcházejícím přijímacím řízení), v Brně nebo v Českých Budějovicích to bylo podle údajů ministerstva téměř sedmdesát procent. Mezi nejžádanější obory filozofických fakult patří tradičně psychologie spolu s angličtinou. "Na překladatelství a tlumočnictví angličtiny letos dorazilo 433 přihlášek, plánujeme ale přijmout jen 45 studentů. Dalším exponovaným oborem je psychologie s 976 uchazeči. Do prvního ročníku má nastoupit 65 z nich," informuje Ina Píšová, tisková mluvčí pražské filozofické fakulty. Slušný převis zájmu zde mají také o obor andragogika (výchova a vzdělávání dospělých). Přišlo na něj 469 přihlášek, přijatých má být ale jen padesátka.


Sázka na jistotu
Volbou z nouze pro případ, že "nic jiného nevyjde" přestávají být některé technické obory. Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT si může dovolit odmítnout polovinu uchazečů, na stejné univerzitě je na tom podobně i Fakulta informačních technologií. Ostatní fakulty ČVUT přijímají okolo sedmdesáti až osmdesáti procent zájemců. I tady se ale situace liší v rámci jednotlivých oborů – u některých je převis zájmu větší. "Atraktivní jsou pro uchazeče například obory Experimentální jaderná a částicová fyzika nebo Aplikace softwarového inženýrství," uvádí tisková mluvčí fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské Pavlína Röslerová. Konkrétní čísla vyjadřující množství přihlášených k dispozici nemá. "Zatím jsme totiž přijímací řízení neuzavřeli, studenti mohou podávat přihlášky až do 12. září." Největší šance na přijetí ke studiu techniky by měly být na Vysoké škole technické v Liberci. Například tamní Fakulta strojní přijala loni úplně všechny a stejnou strategii na téže univerzitě zvolila fakulta textilní.

Více přijímaček, větší šance
Kdo touží po studiu jednoho konkrétního oboru, který je ale na prestižní univerzitě těžko dosažitelný, měl by zkusit přijímačky i jinde. Třeba již zmiňovaná psychologie se dá studovat hned na několika soukromých vysokých školách v češtině i angličtině, podobné je to i s dalšími žádanými obory – angličtinou, andragogikou či mediálními studii. Pozor ale na studium právnických oborů na soukromých školách se zahraniční akreditací. Po jejich absolvování je sice možné pracovat třeba v právním oddělení velké firmy, na otevření advokátské praxe v České republice nebo povolání soudce ale takové vzdělání nestačí.
 

Autor: 
BARBORA CIHELKOVÁ
Zdroj: 
Lidové noviny