Datum zveřejnění: 
5. 5. 2017

Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) byl slavnostně otevřen 2. května. Budova v dejvickém areálu ČVUT za takřka půl druhé miliardy budí pozornost především progresivní fasádou. Autorem návrhu je Petr Franta Architekti & ACOS.

Na devítipodlažní přestavbu s nástavbou navazuje sedmipodlažní novostavba s třemi podzemními podlažími. Nízkoenergatická budova má unikátní fasádu – tvoří ji čirá izolační membránová fólie spolu s vnitřní skleněnou fasádou. Meziprostor této zdvojené fasády slouží jako sluneční kolektor.

ETFE „nafukovací“ fasáda

Vnější fasáda s použitím izolační membránové folie ETFE (ethylen-tetrafluorethylen) zavěšená na samostatné ocelové konstrukci. „Vnitřní skleněná fasáda bude rastrového typu, otevíratelné a pevné výplně na bázi skla, využívající moderní technologie vytápění a chlazení. Venkovní vzduch bude do větracích jednotek nasáván ze dvou míst – jednak z prostoru slunečního kolektoru tvořeného zdvojenou fasádou mezi prosklenou fasádou a před ní instalovanou fasádou z materiálu ETFE orientované na jih a jihozápad pro zimní a přechodné období a ze severní fasády v letním období,“ popsal Franta.

Volba nasávacích míst bude řízena systémem automatické regulace v závislosti na teplotě a oslunění jednotlivých fasád. Pro stínění proti nadměrnému ohřívání vnitřních prostor objektu vlivem slunečního záření v letní období bude prostor zdvojené fasády využíván pro umístění žaluzií a jiných stínících prostředků.

Pro budovu Českého institutu informatiky a kybernetiky byl vybrán pozemek navazující na z části nevyužívaný objekt Jugoslávských partyzánů 1580/3 v areálu budov ČVUT. Do nové budovy se podle tajemníka CIIRC Ondřeje Velka nastěhuje asi 140 lidí, v květnu by se tam měl přemístit i celý rektorát ČVUT.

Do konce roku 2017 by v budově mělo pracovat asi 200 lidí. Plná kapacita, která činí 350 zaměstnanců, by podle tajemníka měla být naplněna ve výhledu pěti let. CIIRC chce nalákat nové zaměstnance z řad vědců i ze zahraničí.

Supermoderní parkovací zakladač

Chloubou budovy je kromě fasády parkovací zakladač pro 188 aut, který ovládá počítač. Má pět předávacích boxů, tři transportní výtahy a dvě točny. Výdejní časy aut by se měly pohybovat v rozmezí 90 až 190 sekund.

Výstavba budovy začala v listopadu 2014, provedlo ji sdružení společností HOCHTIEF CZ a VCES. Pětipodlažní budova původní Technické menzy v ulici Jugoslávských partyzánů byla přestavěna na sedmipodlažní budovu, kterou stavba půdorysně rozšířila.

Urbanistické, architektonické a výtvarné řešení

Objekt se nalézá v areálu budov vysokých škol. V letech 1959-65 vznikla novostavba „monobloku“ ve kterém je umístěna Fakulta strojní a Fakulta elektrotechnická. „Jako systém vzájemně propojených budov na „hřebenovém“ půdoryse s vloženými kubusy ji navrhli architekti F. Čermák a G. Paul, následně v 70. letech minulého století byl postaven navazující komplex budov Fakulty stavební a Fakulty architektury. V těchto letech byl též vybudován v ulici Jugoslávských partyzánů stravovací objekt Technická menza, též navržený arch. Františkem Čermákem. Navazuje na stávající zástavbu ze šedesátých let 20. stol,“ informuje na svém webu architekt.

Objekt podle autora respektuje urbanistickou skladbu této části Dejvic, navazuje na areál ČVUT. „Vychází ze srovnání záměru se stávající okolní zástavbou, jejím charakterem, hmotovým členěním a výškovou hladinou sousedních budov monobloku Fakulty strojní a elektrotechnické,“ uvedl Franta.

Zdvojená fasádní stěna CIIRC

„Vybudováním Českého institutu informatiky a kybernetiky bude završena významná etapa integrace univerzitního areálu v Praze – Dejvicích a vytvoří se prostor pro vzájemnou provázanost společných výzkumných a vývojových aktivit jednotlivých fakult a součástí ČVUT. Dostavbami a nástavbou původního objektu vznikne v duchu současných světových architektonických trendů v intravilánu městského centra ucelený komplex, osobitým způsobem integrující provozní požadavky na nadstandardně kvalitní vnitřní prostředí určené pro technický vývoj, výzkum a vědu, který zároveň reprezentuje názor na udržitelný rozvoj v oblasti architektury,“ doplnil architekt.

CIIRC na Českém vysokém učení technickém v Praze (ČVUT) založen 1. 7. 2013. Posláním CIIRC je být mezinárodně uznávaným výzkumným pracovištěm podílejícím se na výuce studentů a být místem pro přenos technologií do průmyslu. Dvě budovy ČVUT-CIIRC byly 2. 5. 2017 slavnostně otevřeny v dejvickém areálu ČVUT.

Zdroj: 
archspace.cz