Datum zveřejnění: 
4. 5. 2017

Nový objekt – dárek k 310letému výročí ČVUT
Základem pro dnešní nejstarší a jednu z největších technických univerzit v Evropě byl reskript císaře Josefa I. v roce 1707. V letošním roce je tomu tedy 310 let od vzniku Českého vysokého učení technického, všeobecně známého pod zkratkou ČVUT (svůj dnešní název univerzita získala v roce 1920). K výročí si nevěnovala nic menšího než novou budovu – přestavbu a dostavbu původních objektů v ulici Jugoslávských partyzánů v Praze 6. Stavba poutá pozornost především při pohledu od Vítězného náměstí, Pražanům známého jako "Kulaťák".
Nevšední podobu jí dávají membránové fólie, s nimiž vypadá jako omotaná igelitem.

Celkem vzniklo zhruba čtyřicet tisíc metrů čtverečních prostor, které budou sloužit především jako základna vznikajícího centra CIIRC – ústavu ČVUT sdružujícího špičkovou vědu napříč informatickými obory.
Stavba zahrnovala stavební úpravy a přístavbu budovy B (Technická menza) a novostavbu budovy A. Novostavba je desetipodlažní budova se třemi podzemními podlažími a s parkovacím zakladačem s kapacitou 188 parkovacích míst určených pro pedagogy a zaměstnance ČVUT. Pětipodlažní budova původní Technické menzy (objekt B) byla přestavěna na sedmipodlažní a půdorysně rozšířena. Již brzy zde budou pracovny, laboratoře, přednáškové a prezentační prostory, počítačové učebny a stravovací menza. To vše jako zázemí pro výzkumné a vývojové aktivity vědců z celého světa.
Zajímavým architektonickým prvkem je použití izolační membránové fólie ETFE (ethylen-tetrafluorethylen) čiré barvy, kotvené k samostatné ocelové konstrukci, která je použita na objektu novostavby v úrovni 5.–9. nadzemního podlaží. Meziprostor zdvojené fasády ETFE spolu s vnitřní skleněnou fasádou blokového typu slouží jako sluneční kolektor.
ETFE fasáda na budově A má pohledovou plochu o velikosti přibližně 2050 m2 a střecha z ETFE na budově B 410 m2, skutečná plocha "polštářů" je větší. V České republice nebyla zatím v takovém rozsahu nikde použita. Na stavební rekonstrukci, ale i na rozsáhlé nové přístavbě se podílela řada řemesel a odborných profesí, které ve výsledku vytvořily harmonickou a sladěnou architektonickou dominantu. K nedílné součásti stavebních prací patřila i pokládka podlah, které jsou svojí podstatou nejvíce mechanicky zatěžovanou plochou. S vědomím rozsáhlosti komplexu, termínové provázanosti a společenského významu díla byly podlahářské práce svěřeny sdružení osvědčených podlahářských firem Prointerier s.r.o. a Barkotex Praha s.r.o.
Mistři podlahářského řemesla vyčkali technologického vyzrání základního podkladu, který tvořil cementový samonivelační potěr CemFlow, a dali se na ploše přes 20 tisíc m2 do díla. Postup prací musel být koordinován i s jinými stavebními a instalačními činnostmi, což mělo někdy vliv na rychlost prováděné pokládky.
Než se přistoupilo k vlastnímu provádění pokládky, byl pečlivě zkontrolován základní potěr ve všech svých normovaných parametrech – rovinnost, pevnost, vlhkost apod. Ve spolupráci s technickými pracovníky společnosti UZIN s.r.o. byla prověřena zbytková vlhkost metodou CM a podle naměřených výsledků byl následně volen i typ základního penetračního nátěru.
Po uzavření sondážních míst měření vlhkosti a po vysprávkách případných lokálních defektních míst v podkladu rychlou stabilní opravnou hmotou UZIN NC 182 byla válečkem nanesena tenká vrstva penetračního nátěru. Podle naměřených hodnot zbytkové vlhkosti v podkladu byla použita jedna ze tří alternativních penetrací. V případě, že podklad vykazoval zbytkovou vlhkost do 3 CM%, byl penetrován rychlou disperzní penetrací UZIN PE 400. Jestliže se naměřená vlhkost pohybovala v rozmezí 3–4 CM%, potom ke slovu přišla jednosložková polyuretanová rychlá penetrace UZIN PE 414 Turbo a v případě detekované extrémní zbytkové vlhkosti přes 4 CM% byl použit dvousložkový penetrační nátěr UZIN PE 480. V obou posledně jmenovaných případech byla namísto tradičního popískování napenetrovaných ploch křemičitým pískem použita blesková "hrubá" karbonová penetrace UZIN PE 280, která vytvořila dokonalý adhezní můstek pro následné stěrkování.
Pro celoplošné stěrkování byla zvolena samorozlévací cementová stěrkovací hmota UZIN NC 150 NEU, která byla pro své vlastnosti ideální volbou nejen pro komfort při zpracování, ale i vzhledem k vysokému mechanickému zatížení podlahové krytiny.
Po vyzrání stěrkovací hmoty (po cca 24 hodinách) bylo vše připraveno pro vlastní pokládku podlahové krytiny. Architekti a projektanti záměrně vybrali přírodní linoleum Marmoleum, se kterým mají i v jiných budovách ČVUT vynikající zkušenosti.
Marmoleum o tloušťce 2,5 mm snadno obstojí v náročném provozu díky své funkčnosti a trvanlivosti.
Jeho povrch chrání odolná inovativní povrchová úprava Topshield2. Na ploše přes 20 tis. m2 v ynikla nejen praktičnost, a le t aké estetická stránka krytiny Marmoleum. Zvolena byla řada Piano s jemným čistým designem v několika barevných vzorech s převahou teplých odstínů žluté, oranžové a hnědé.
Dobře aklimatizované dva metry široké role podlahové krytiny pokládali podlaháři v několika sehraných pracovních týmech, přičemž pro lepení použili speciální lepidlo na linoleum UZIN LE 43. Toto disperzní pryskyřičné lepidlo tvoří přítažná vlákna s velmi vysokou počáteční lepivou silou. Po položení následovalo zaválcování v celé ploše a po cca 24 hodinách byly svařeny spoje jednotlivých pásů. Výsledkem je funkčně a esteticky dokonalá podlahovina pro další generace inženýrů… Moderní doba vyžaduje nejen moderní postupy, ale i moderní, ekologicky šetrné výrobky. Veškeré produkty UZIN, které sehrály klíčovou roli ve stavební podlahové konstrukci, nesou označení EC 1, tedy označení pro výrobky s velmi nízkým obsahem emisí a položená podlahová krytina Marmoleum je přírodní produkt vyrobený z přírodních obnovitelných surovin. České vysoké učení technické dostalo v nové budově nejenom důstojný dárek k tak významnému výročí, ale především dokonalé administrativní zázemí pro svůj rektorát a moderní prostory Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky – progresivních vědních oborů současnosti a budoucnosti, o kterých se zakladatelům před více než třemi stovkami let ani nesnilo.

Zdroj: 
Domo