Datum zveřejnění: 
3. 5. 2017

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy dokončilo hodnocení tzv. čtyřvýzvy pro vysoké školy financované z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání. Z více než 300 předložených žádostí o podporu bylo 239 úspěšných. Vysoké školy tak dostanou finanční prostředky v celkové výši téměř 15 miliard korun.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy začátkem února loňského roku vyhlásilo čtyři výzvy zaměřené na posílení kapacit pro kvalitní výzkum a rozvoj vysokých škol včetně podpory lidských zdrojů pro výzkum a vývoj.

Celkový objem finančních prostředků přesáhl 17 miliard korun. Jednalo se tak o vůbec největší výzvu Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání (OP VVV), která zahrnovala jak „měkké aktivity“ vysokých škol zacílené na zvyšování kvality, konkurenceschopnosti a uplatnitelnosti absolventů na trhu práce, tak s nimi spojené investice. Tato tzv. čtyřvýzva zároveň přispěje k implementaci novely zákona o vysokých školách.

„Čtyřvýzva znamená pro vysoké školy jedinečnou příležitost, která se v tomto objemu již nebude opakovat. Z OP VVV bude na 239 projektů vysokých škol napříč různými obory rozděleno téměř 15 miliard korun. Podpoříme širokou škálu projektů, od technicky zaměřených po humanitní a umělecké,“ doplnil Václav Velčovský, náměstek pro řízení sekce operačních programů.

Projekty financované z výzvy Výzkumné infrastruktury pro vzdělávací účely – budování či modernizace a z výzvy Rozvoj výzkumně zaměřených studijních programů vychází ze strategií vysokých škol a RIS3 strategie. Prostřednictvím zatraktivnění zázemí pro výzkum a vývoj ve výuce (například přestavbou, rozšířením prostor nebo nákupem laboratorního zařízení) budou podpořeny doktorské studijní programy. Zároveň budou podpořeny lidské zdroje pro výzkum a vývoj, a to díky tomu, že budou vytvářeny a rozvíjeny výzkumně zaměřené studijní programy, které mohou být připravovány ve spolupráci se zahraničními odborníky nebo odborníky z praxe. Za tímto účelem se také výzkumní a akademičtí pracovníci mohou účastnit zahraničních stáží.

Konkrétní přínosy čtyřvýzvy pro některé významné české univerzity

České vysoké učení technické v Praze (ČVUT) zmodernizuje laboratoře pro špičkové bakalářské a magisterské obory, vybuduje infrastrukturu pro biomedicínské inženýrství a pro doktorské studijní programy na Fakultě elektrotechnické a Fakultě stavební. Podpořeno bude široké spektrum programů a oborů, například kvantová technologie, bezpečnost a zabezpečení jaderných zařízení, architektura a stavitelství, technologie pro udržitelný rozvoj a aktivní život seniorů a handicapovaných osob, zdravotní laborant nebo fyzioterapeut.

Univerzita Karlova (UK) investuje největší část finančních prostředků do svých lékařských fakult. Například inovuje výuku biofyziky, zrekonstruuje a vybaví prostory pro výuku preklinických oborů a podpoří oblast výzkumu prevence a léčby závislostního chování nebo oblast plastické chirurgie a popáleninové medicíny. Významnou investicí bude také dobudování Univerzitního medicínského centra Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni."Jsem rád, že Univerzita Karlova dostála své pověsti a stala se nejúspěšnější vysokou školou v této výzvě. Díky podpoře z OP VVV budeme zvyšovat kvalitu studijních programů i uplatnitelnost našich absolventů na trhu práce,"doplnil prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., MBA, rektor Univerzity Karlovy. 

Vysoké učení technické v Brně (VUT) největší část finanční podpory investuje do moderního a otevřeného studia techniky. Zaměří se například na biomedicínské technologie, bioinformatiku, sportovní technologie, informační bezpečnost nebo na vzdělávání excelentních chemiků.

Zdroj: 
parlamentnilisty.cz