Datum zveřejnění: 
3. 5. 2017

Celý projekt nesl původně název Centrum Antonína Svobody po významném českém kybernetikovi, jenž se prosadil v Americe. Zahájen byl před deseti lety.
Až včera se však vizi profesora Vladimíra Maříka a dalších kolegů z Českého vysokého učení technického (ČVUT) podařilo uskutečnit. V pražských Dejvicích byla za účasti prezidenta Miloše Zemana i premiéra Bohuslava Sobotky otevřena nová budova Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) za více než miliardu korun.
Jeho cílem je pomoci Česku v přechodu na takzvaný Průmysl 4.0, přinášet objevy v robotizaci, rozvíjet těsné vazby s hi-tech průmyslem i vychovávat top vědce. Premiér na úvod připomněl, že Česko je průmyslovou zemí. "To, jak proces digitalizace průmyslu zvládneme, napoví, jestli i do budoucna budeme konkurenceschopnou zemí," řekl Sobotka. Věří, že aktivita CIIRC vytvoří též pracovní místa v oblasti programování či umělé inteligence.

Přesune se i rektorát

Vazbám technické vysoké školy s průmyslem fandí i prezident Zeman, jenž vzpomněl na svou nedávnou návštěvu v továrně Škoda Auto ve Vrchlabí. "Tam jsem viděl robotizaci v praxi a byl to zatím nejsilnější zážitek ze všech podniků obdobného zaměření, jaký jsem kdy měl," řekl Zeman. Vnové budově má pracovat asi 350 lidí. Přesune se tam i rektorát ČVUT, který sídlí v pronajatých prostorách od sesterské VŠCHT.
"Ústav CIIRC si vede mimořádně skvěle, získal tři projekty excelentních týmů z operačního programu za téměř 460 milionů korun, má několik evropských projektů Horizont 2020 a také jeden prestižní grant Evropské výzkumné rady (ERC)," řekl LN minulý týden rektor Petr Konvalinka.
Ač se už nyní může CIIRC pochlubit grantovými úspěchy, na půdě dejvické techniky to nemá snadné. Chybí mu jisté takzvaně institucionální peníze, neboť se fakultám moc nechce přispívat na provoz celo univerzitního ústavu. Historicky vznikl hlavně z fakulty elektrotechnické, odkud odešla řada klíčových pracovníků.
Minulou středu akademický senát jednal o odvolání rektora Konvalinky, přičemž jednou z hlavních výtek části senátorů bylo právě budování kybernetického centra a jeho další financování. Rektor Konvalinka i ředitel Mařík kritiku profesora Jana Kybice označili za nepravdivou a předložili 86stránkovou zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu, která přípravu robotického centra auditovala se závěrem "bez závad".
Jak LN psaly v únoru, mezi třemi excelentními týmy, jež získaly z unijních fondů takřka půlmiliardu, jsou vůdčí vědci zabývající se robotizací pro Průmysl 4.0 (Robert Babuška), inteligentním strojovým vnímáním (Josef Šivic) a umělou inteligencí s rozvažováním (Josef Urban). Ten také předloni získal onen ERC grant.
V ústavu je rovněž experimentální průmyslové pracoviště, testbed, na němž se podílí koncern Siemens a další firmy.       
 

Autor: 
MARTIN RYCHLÍK
Zdroj: 
Lidové noviny