Datum zveřejnění: 
3. 5. 2017

V současné době je na hradě Rychmburk na Skutečsku zařízení, které poskytuje pobytové sociální služby pro lidi s duševním onemocněním. Velkou část z nich je podle transformačního plánu možné umístit po menších skupinkách v komunitním bydlení. Další obyvatelé zůstanou v objektu v sousedství hradu, který byl rekonstruován právě pro tyto účely.
"Již třetím rokem žijí čtyři klienti z Rychmburku v chráněném bydlení v běžných bytech ve Skutči a dalších deset v komunitním bydlení v Předhradí. Na samotném hradě zůstává 29 lidí a podle plánu bychom je mohli přestěhovat do roku 2020," uvedl krajský radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
"Podle mého názoru bude dobré, aby se na možné budoucí využití hradu podíval někdo novým pohledem zvenku. Nepředpokládám, že by se našel movitý zájemce, který by ho chtěl provozovat se vším všudy, jen roční provoz s energiemi stojí kolem miliónu korun," upozornil náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek na společném jednání s místní a okolními samosprávami a pracovníky památkové péče: "Domluvil jsem s děkanem Fakulty architektury ČVUT v Praze Ladislavem Lábusem, že by s návrhy možného využití mohli přijít i studenti v rámci semestrálních prací. Hrad je celkem zachovalý, kraj ho pravidelně opravoval," nabídl Línek možné řešení.
Na provoz hradu je částečně navázána i obec Předhradí, jejíž starší obyvatelé odebírají obědy z tamní kuchyně. Oblíbené jsou i kulturní programy na hradě a různé slavnosti, na kterých se klienti domova podílejí. Žádné z okolních měst či obcí si však nemůže dovolit v rámci svých rozpočtů hrad jako celek provozovat.       

Autor: 
Zdeněk Seiner
Zdroj: 
Právo