Datum zveřejnění: 
3. 5. 2017

Centrum Prahy 6 se má rozrůst. Inspiraci hledá v Londýně.

Vítězné náměstí má brzy dostát svému názvu. Rušný Kulaťák, který dnes připomíná více křižovatku než přirozené centrum dění v Dejvicích, totiž brzy čeká urbanistická soutěž. Z ní by měla následně vzejít podoba zbrusu nového náměstí. První vlaštovkou změn v centru Dejvic je nová budova Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) , kterou zde včera slavnostně otevřel prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka. "Z CIIRC jednou bude excelentní instituce, která ČVUT posune do první stovky nejlepších univerzit na světě," pochvaluje si novou budovu za zhruba 1,5 miliardy korun rektor ČVUT Petr Konvalinka.
Institut, jehož stavba započala v ulici Jugoslávských partyzánů před třemi lety, by měl fungovat jako ústřední pracoviště špičkové vědy, kde najdou zázemí akademici i studenti napříč obory. Novostavba má sedm nadzemních podlaží a tři podzemní podlaží s automatizovaným parkovacím zakladačem pro 188 aut.
"Budeme se snažit sem přitáhnout i cizince nebo Čechy, kteří jsou úspěšní a pracují na zahraničních pracovištích, aby se vrátili zpátky do Čech," uvedl tajemník CIIRC Ondřej Velek.
Budoucnost Vítězného náměstí a jeho okolí je podle náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petry Kolínské především v jeho proměně v přirozené centrum společenského dění v městské části. Inspirací může být třeba revitalizace londýnského Trafalgar Square. "Náměstí má obrovskou nevyužitou plochu jak po obvodu, tak v centru a je tu velký potenciál ji využít jako lokální centrum. Velká křižovatka se záhony tuto funkci neplní. Pro lokální potřeby funguje jen zhruba čtvrtina náměstí," uvedla Kolínská. Centrum robotiky není jedinou významnou budovou, která v metropoli za poslední dobu vyrostla. Ke svému dokončení se blíží také sto čtyři metrů vysoký mrakodrap V Tower ve tvaru písmena V na pankrácké pláni.

Nejen roboti u Kulaťáku Na Pankráci finišuje nejvyšší rezidenční stavba v Česku. Bude vysoká přes sto metrů. Do třicetipatrové V Tower se budou obyvatelé stěhovat již příští rok. * Nová dominanta za tři miliardy korun oficiálně doplní pražské panoráma letošní podzim. Vícepatrové budovy plánuje na Pankráci budovat také společnost Central Group. Ta chce stavět podle návrhu architekta Josefa Pleskota. * V okolí Masarykova nádraží má zase své plány investorská společnost Penta. Chce mezi nádražím podél ulice na Florenci až k magistrále a dál v okolí autobusového nádraží na Florenci postavit osm budov. V současnosti má již za sebou část oprav vlakového nádraží, jež opravuje jako částečnou protislužbu Českým drahám.       

Autor: 
FILIP JAROŠEVSKÝ
Zdroj: 
Metro