Datum zveřejnění: 
3. 5. 2017

Z mezinárodní robotické soutěže Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge, která se v březnu uskutečnila v Abú Zabí, si tým vedený Martinem Saskou z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze přivezl kompletní sadu medailí.

První místo získal v disciplíně kooperativní sběr předmětů pomocí skupiny autonomních helikoptér, druhé místo v disciplíně autonomní přistání na vozidle a bronz vybojoval v hlavní soutěži sestávající ze tří dílčích úkolů.

Základ týmu tvoří studenti a vědci ze skupiny multirobotických systémů (mrs.felk.cvut.cz), která působí v rámci Centra robotiky a autonomních systémů FEL. Na úspěchu se spolu s nimi podíleli také zástupci americké University of Pennsylvania a britské University of Lincoln. Pro účast v hlavní soutěži se český tým navíc spojil s kolegy z univerzity v italské Padově.

Čeští kybernetici za sebou nechali týmy ze špičkových světových univerzit, mimo jiné Carnegie Mellon, Korea Advanced Institute of Science and Technology, Virginia Tech nebo The University of Tokyo.

Zdroj: 
Vesmír