Datum zveřejnění: 
2. 5. 2017

V pražských Dejvicích se dnes slavnostně otevře nová budova Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) Českého vysokého učení technického (ČVUT). Výukové a výzkumné centrum, jehož stavba stála zhruba 1,5 miliardy korun, bude usilovat o převedení vědecko-technologických znalostí do praxe. Mělo by podpořit digitalizaci průmyslu, která patří k současným prioritám vlády.

Slavnostní akce se má zúčastnit i prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka.

Institut CIIRC má fungovat jako ústřední pracoviště špičkové vědy, kde najdou zázemí akademici i studenti napříč obory. V jeho čele stojí bývalý šéf katedry kybernetiky fakulty elektrotechnické Vladimír Mařík.

Institut byl zřízen v červenci 2013. Jeho zaměstnanci zatím pracovali v dočasných prostorech v různých budovách ČVUT v Praze. Nyní se jich do nové budovy stěhuje asi 140, v květnu by se do ní měl přemístit i rektorát ČVUT. V řádu pěti let by v budově mohlo pracovat asi 350 zaměstnanců. Zázemí nabízí prostory pro zhruba 1650 lidí, tedy i studenty.

ČVUT usilovalo o financování tohoto projektu z evropských dotací operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace, ale vzhledem k náročnosti projektu a napjatému termínu poskytla nakonec dotaci vláda ze státního rozpočtu. Stát tak za stavbu zaplatil přibližně jednu miliardu korun a ČVUT dalších zhruba 400 milionů korun.

Zdroj: 
stavebniserver.com