Datum zveřejnění: 
2. 5. 2017

Budova nově otevřeného Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky v pražských Dejvicích vypadá zvenku jako obalená fólií. V úterý ji oficiálně "rozbalil" rektor Českého vysokého učení technického (ČVUT) Petr Konvalinka.

"Po deseti letech práce můžeme konečně oznámit, že je hotovo. Vznikla budova, která je unikátní nejen architektonicky, ale především tím, co se v ní bude odehrávat," uvedl Konvalinka. Otevření se účastnil premiér Bohuslav Sobotka a prezident Miloš Zeman.

 

Nový ústav propojí firmy, vědce a studenty, rozvíjet bude automatické řízení, roboty a umělou inteligenci. Jeho vybudování stálo 1,4 miliardy korun, cílem je vytvořit komunitu firem, které se budou scházet a spolupracovat mezi sebou i s akademiky. K dispozici budou mít nejmodernější techniku. Přestože do budovy se pracovníci nastěhovali teprve nedávno, centrum už zpracovává pět projektů.

"Týmy povedou odborníci českého původu, které se nám daří stahovat ze zahraničí zpět do České republiky. Budou tu vychovávat své mladé nástupce," vysvětlil ředitel institutu Vladimír Mařík. Cílem je také více propojit spolupráci univerzity a firem. V nové budově se nyní buduje první testbed v Česku, tedy experimentální robotické pracoviště, kde se ověřují vědecké teorie či nové technologie. Ke spolupráci to přilákalo velké partnery, jako je Siemens či Škoda Auto. Zaměří se ale i na podporu malých a středních podniků.

Na stavbu centra se nepodařilo získat evropské dotace, proto ji podpořila vláda miliardou korun, ČVUT se na stavbě podílelo 200 miliony. "Věřím, že centrum bude jedním z míst, kde se bude spoluvytvářet digitalizace průmyslu. Ukáže, jestli se zařadíme mezi země, které budou technologie jen transferovat, nebo mezi ty, kde budou nové technologie vznikat," prohlásil premiér Sobotka.

V centru pracuje 140 lidí, cílem je do roku 2020 zaměstnat 350 výzkumníků. Nyní ale chodby ještě voní novotou a většina místností je prázdná. "Stěhovali jsme se teprve před čtrnácti dny, takže je to všechno takové provizorní," vysvětluje Lenka Lhotská, vedoucí skupiny zabývající se kognitivní neurovědou a celkově využitím nejmodernější techniky v medicíně.

V jejím týmu je například i výzkumník Jiří Spilka, jenž pracuje na zařízení, které dokáže monitorovat tep dítěte ještě před porodem a správně vyhodnotit, zda dýchá, případně jestli se jeho stav nezhoršuje.

"Přístroje měřící tep máme už dnes, ale doktoři příliš neumí signál aktivity číst. Navíc se na interpretaci záznamů shodnou jen ze 70 procent. My jsme v tuto chvíli úspěšnější," popisuje Spilka. I on odešel do zahraničí a vrátil se před dvěma lety, aby pracoval v novém institutu.

Kvůli jeho rozjezdu čelí rektor Konvalinka kritice zevnitř univerzity. Minulý týden se ho už podruhé pokusil odvolat akademický senát. Kritici mu vyčítají zejména to, že na stavbu padlo hodně peněz ze společného fondu univerzity. Konvalinka to ale ustál. "Myslím, že po dnešku je jasné, že to byla záslužná věc. Doufám, že boje už ustanou. Já jen bráním budoucí vývoj vědy a výzkumu v této zemi," komentoval to rektor.

 

Autor: 
Markéta Hronová
Zdroj: 
iHNed.cz