Datum zveřejnění: 
2. 5. 2017

Budova nově otevřeného Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) vypadá jako obalená igelitem. V úterý ji oficiálně "rozbalil" rektor Českého vysokého učení technického (ČVUT) Petr Konvalinka za účasti prezidenta Miloše Zemana a premiéra Bohuslava Sobotky.
"Po deseti letech práce můžeme konečně oznámit, že je hotovo. Vznikla budova, která je unikátní nejen architektonicky, ale především tím, co se v ní bude odehrávat," prohlásil na slavnostním zahájení rektor Konvalinka.
V současnosti už centrum zpracovává pět projektů. "Týmy povedou odborníci českého původu, které se nám daří stahovat ze zahraničí zpět do České republiky. Budou tu vychovávat své mladé nástupce," uvedl ředitel CIIRC Vladimír Mařík.

Nový ústav se zaměří například na automatické řízení, robotiku a umělou inteligenci, ale bude se zabývat také návrhy rozhodovacích a diagnostických systémů a jejich aplikací v medicíně.
Podle Maříka vybuduje centrum první český testbed, což je experimentální robotické pracoviště. To ke spolupráci přilákalo řadu významných firem včetně Siemensu či Škody Auto. Chtějí se ale zaměřit také na podporu malých a středních českých podniků.
"Věřím, že centrum bude jedno z míst, kde se bude spoluvytvářet digitalizace průmyslu. Jak to zvládneme, ukáže, jestli se zařadíme mezi země, které budou technologie jen transferovat, nebo mezi ty, kde budou nové technologie vznikat," dodal premiér.
Sobotka upozornil na to, že se hodně pracovních míst nahradí roboty a zároveň vzniknou nové pozice, na což by se mělo české školství výrazně připravovat.


Teprve jsme se nastěhovali, říkají zaměstnanci

Chodby ještě voní novotou a většina místností je prázdná. "Stěhovali jsme se teprve před čtrnácti dny, takže je to všechno takové provizorní," vysvětluje Lenka Lhotská, vedoucí skupiny zabývající se kognitivní neurovědou a celkově využitím nejmodernější techniky v medicíně.
V jejím týmu je například i Jiří Spilka, jenž pracuje na zařízení, které dokáže monitorovat tep plodu před porodem a správně vyhodnotit, zda dítě dýchá a kdy se jeho stav zhoršuje.
"Přístroje měřící tep máme už dnes, ale doktoři příliš neumějí signál aktivity číst. A když už to umí, neshodnou se mezi sebou. Na interpretaci záznamů se doktoři shodnou jen ze 70 procent," popisuje Spilka. Jejich zařízení už je v tuto chvíli úspěšnější v odhalení toho, že se dítě dusí a je potřeba jednat.

Spolupracují s porodnicí U Apolináře a klinikou v Brně. "Posílají nám data, se kterými pracujeme. Na sál nemůžeme," vysvětluje Spilka. I on odešel do ciziny a vrátil se před dvěma lety proto, aby pracoval v CIIRC.
 

Autor: 
Markéta Hronová
Zdroj: 
aktualne.cz