Datum zveřejnění: 
2. 5. 2017

Až na 1,2 miliardy korun vyšla podle oficiálních údajů nová budova Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky, kterou dnes v pražských Dejvicích slavnostně otevře České vysoké učení technické.

Za dva roky zrekonstruovalo bývalou Technickou menzu a postavilo další novou stavbu o deseti nadzemních a třech podzemních podlažích. Kybernetici tak budou mít pro své bádání k dispozici až 40 tisíc metrů čtverečních.

Výstavba takzvaného CIIRC se ale neobešla bez problémů, kritizovaná byla i cena, která možná není konečná.

Novostavba poutá zajímavým architektonickým prvkem, při němž se využila izolační průhledná membránová fólie z ethylen-tetrafluorethylenu. Drží na samostatné ocelové konstrukci. Meziprostor zdvojené fasády má sloužit jako sluneční kolektor.
"Robotika, kybernetika a informatika se na ČVUT zkoumá v mnoha týmech a také v Ostravě, Brně i Plzni. My se snažíme vytvořit společné pracoviště, abychom mohli společně řešit mezinárodní projekty pro průmysl," řekl Právu ředitel institutu Vladimír Mařík.
V ústavu v současnosti pracuje 140 lidí, další dvě stovky vědců by měly přibýt.

Už nyní zaměstnává odborníky z USA, Polska, Francie, přibýt by měli i Němci vzhledem k dohodě institutu s Německým centrem pro umělou inteligenci.

V Evropě obdobných pracovišť podle Maříka moc není. Institut už také získal několik evropských projektů, které se věnují například součinnosti člověka a robota nebo inteligentním kamerám pro robotiku. Pracují i na výzkumu a vývoji trupu letadel Airbus.

Senátor Jan Kybic se třemi senátory z řad studentů, kteří návrh podali, ale rektorovi mimo jiné vyčítali vyčerpání finančních rezerv školy, které údajně souvisí právě s výstavbou budovy kybernetického institutu. O stavbě za 1,18 miliardy korun rozhodl Konvalinka v roce 2014. Kybic varoval před možnými dopady centra na ostatní části školy a zpochybnil finanční udržitelnost. Kritizoval i šéfa ústavu Maříka. Podle původních plánů měla budova fungovat už v loňském roce, Mařík minulý pátek Právu řekl, že nyní už všechna povolení pro provoz jsou.

Kybernetici budou mít pro své bádání k dispozici až 40 tisíc metrů čtverečních      

Autor: 
Šárka Mrázová
Zdroj: 
Právo