Datum zveřejnění: 
2. 5. 2017

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka:
Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky se stěhuje. Dnes se slavnostně otevírá jeho nová devítipatrová prosklená budova v areálu Českého vysokého učení technického v Praze 6. Atypicky zkosený tvar stavby mimochodem způsobil kuriózní situaci, kdy městská policie obdržela hlášení občanů, že stavba padá. Budova za 1,5 miliardy korun nepadá, naopak by měla fungovat jako pracoviště špičkové vědy, kde najdou zázemí akademici i studenti. No a já zdravím Václava Hlaváče, který se v Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky zabývá robotikou a strojovým vnímáním.
Co má ta budova proti těm pracovištím, kde jste až dosud byli, navíc, co je její největší předností pro vás jako pro vědce?

Václav HLAVÁČ, Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky:
Tak pro nás a pro mojí skupinu je to místo, kde můžeme pracovat a rozvíjet se, ale myslím si, že pro univerzitu a pro českou vědu je to místo, kde může docházet a bude docházet k interdisciplinárnímu výzkumu spojením jednak se základním výzkumem a do značné míry spojením s praxí. Charakteristikou našeho Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT je to, že je napojen na iniciativu Průmyslu 4.0 a v té budově například vzniká testbed, což je taková malá experimentální továrnička na malém prostoru, založená na trojrozměrných tiskárnách, které jsou hodně univerzální, a manipulaci s roboty, která dělají mezioperační dopravu a je to vlastně místo, kde malé a střední podniky mohou testovat svoje technologie a jejich standard vůči iniciativě Průmysl 4.0. A je to těsně navázáno na podobné testbedy v Německu, kterých je už dvacet.

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka:
Vy máte být vlastně ti, kterým se daří přenášet technologie do praxe, do průmyslu, je tu třeba u vás v laboratoři nějaký aktuální projekt, kde se to pomalu daří?

Václav HLAVÁČ, Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky:
V tuhle chvíli takový projekt je - evropský projekt TRADR. To je mezinárodní projekt, jehož jsme součástí. Je tam celkem dvanáct partnerů. My se tam zabýváme robotikou na nejnižší úrovni v mobilní robotice, vnímáním, ale celý ten projekt přináší nový způsob spolupráce lidí v záchranných misích, třeba hasičských, a robotů. Měli jsme třeba nasazení praktické při zemětřesení v italském Amatrice.

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka:
A můžete konkrétně říct, co ten robot tedy umí, co jste ho naučili?

Václav HLAVÁČ, Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky:
Robot umí, když je dálkově řízen, daleko od místa, kde je operátor, umí dělat některé své operace autonomně, to znamená, že snižuje nároky na operátora. Můžete si představit, jako byste měla řídit dohromady tři automobily současně, to je těžké, tak s těmi automatizačními postupy se to sníží tak, že ten operátor řídí jenom jeden automobil.

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka:
Vy pracujete u vás i na takzvaném počítačovém vidění, co to je?

Václav HLAVÁČ, Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky:
Počítačové vidění, to je můj obor, na tom já jsem začínal. To je věc, jak naučit stroje vnímat obrazovou informaci. Dneska máme každý v kapse kvalitní mobilní telefon s dobrou kamerou, ale to nestačí. Když bychom chtěli, aby stroje automaticky vyhodnocovaly, co tam je, tak to je poměrně těžká úloha, a tou se zabývá počítačové vidění.

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka:
Myslíte si, že ta nová budova přiláká i další špičkové pracovníky?

Václav HLAVÁČ, Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky:
Jsem o tom přesvědčen, už se to stalo. Česká vláda ve strukturálních fondech vypsala výzvu pro takzvané excelentní týmy, kde cílem těchto projektů je přivést ze zahraničí špičkové výzkumníky a dát jim možnost vytvořit kolem sebe tým. Byla o to velká soutěž a zdá se, že tři projekty, o které jsme žádali my v této soutěži, uspěly a tři taková mladá esa už jsou u nás.      

Zdroj: 
Radiožurnál