Datum zveřejnění: 
2. 5. 2017

Michal KUBAL, moderátor:
Stálo skoro 1,5 miliardy korun. Špičkoví evropští vědci tu budou vyvíjet roboty a umělou inteligenci. ČVUT dnes v pražských Dejvicích otevřelo moderní budovu Institutu informatiky, robotiky a kybernetiky. Do nových prostor už míří badatelé i jejich robotické výtvory.

Martin TYBUREC, redaktor:
Když vloni v létě střední Itálii zasáhlo ničivé zemětřesení, prozkoumával nebezpečné ruiny namísto záchranářů i tento robot. Stroj, na jehož výrobě se podíleli i lidé z ČVUT, se teď může přestěhovat do nových laboratoří Institutu kybernetiky a robotiky. Čeká ho další vývoj.

Václav HLAVÁČ, vedoucí Centra strojového vnímání:
My se snažíme o to, aby ten robot jezdil sám, aby nebyl řízen tímhle tím dálkovým ovládáním. Tohle je všesměrová kamera, která kouká okolo. Experimenty se dělají dole, tam musíme udělat nějakou jako hromadu kamení a palety, přes které to jezdí.

Martin TYBUREC, redaktor:
Institut jako takový vznikl už před 4 lety jeho výzkumníci ale dosud pracovali v provizorních podmínkách na několika různých místech.

Vladimír MAŘÍK, ředitel Českého institutu informatiky, robotik a kybernetiky:
Budeme zabezpečovat výzkum v oblasti robotiky, zejména pro potřeby průmyslové výroby, teoretickým jádrem bude především umělá inteligence.

Martin TYBUREC, redaktor:
Vědecké centrum má přilákat špičky v oboru. Česká republika má i díky němu zachytit vlnu takzvané čtvrté průmyslové revoluce.    

Zdroj: 
ČT 1