Datum zveřejnění: 
30. 4. 2017

Václav MORAVEC, moderátor:
Už před tři čtvrtě rokem schválila Sobotkova vláda dokument ministerstva průmyslu a obchodu nazvaný Průmysl 4.0. Cílem tohoto dokumentu je udržet a posílit konkurenceschopnost České republiky v éře digitální průmyslové revoluce. Hlavními hosty této části otázek jsou ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radkek Špicar a zakladatel a ředitel Centra umělé inteligence při ČVUT v Praze, profesor Michal Pěchouček.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jste oba dva tak optimističtí, že jsme lídry v rámci zemí Evropské unie oné digitální revoluce? Pane profesore Pěchoučku.

Michal PĚCHOUČEK, zakladatel a ředitel Centra umělé inteligence ČVUT:
Děkuju za možnost se k tomu vyjádřit. Já oceňuji, že vláda se snaží a že interaguje s akademickou sférou a myslím si, že iniciativa, kterou jste popsal, určitě nějaké ovoce přinese. Ale kdybych měl říct, do jaké míry je česká společnost připravena na změnu na pracovním trhu, tak si myslím, že je velmi nepřipravena. Myslím si, že je to primárně dáno tím, že je tu hodně práce, která se stane předmětem automatizace, a to nejen robotické, ale i automatizace za pomocí umělé inteligence v kancelářských profesích, v manažerských profesích, v obchodních profesích, v profesích, které se týkají dopravy, takže to není pouze výroba. To spektrum práce, které bude nahrazeno, je velmi široké, takže já si myslím, že to je první důvod, proč nejsme připraveni. Druhý důvod, proč nejsme připraveni, je podle mého nepřipravenost vzdělávacího systému, který vyniká jistou konzervativností a nízkou mírou připravenosti na trh práce, který neznáme, který bude mít jiné parametry, než jaký má trh práce dneska. A za třetí, podnikatelské prostředí. My prostě musíme být ne ti, kteří budou následovat nové trendy, ale musíme nové trendy utvářet a musíme vlastně být součástí té změny, český byznys musí tu změnu vlastně spolurealizovat a vymýšlet.

Václav MORAVEC, moderátor:
A tam je podnikatelské prostředí také nepřipravené.

Michal PĚCHOUČEK, zakladatel a ředitel Centra umělé inteligence ČVUT:
A já si myslím, že u nás prostředí pro podporu vzniku start-upů a pro vytváření technologických společností malých a pro podporu podnikatelského technologického rizika je na velmi nízké úrovni.    

Václav MORAVEC, moderátor:
Je připravenost toho podnikatelského prostředí a podpor start-upům a dalším věcem, Radku Špicare?

Radek ŠPICAR, viceprezident, Svaz průmyslu a dopravy ČR:
Čtvrtá průmyslová revoluce pro nás musí být tématem mnohem důležitějším, nežli pro naprostou většinu ostatních ekonomik v rámci Evropské unie. My jsme na průmyslu nejvíce závislou ekonomikou ze všech zemí Evropské unie, to znamená čtvrtá průmyslová revoluce nás zasáhne více nežli kohokoliv jiného, proto je potřeba se jí tak vážně zabývat. Je to pro nás a bude to pro nás obojí, to znamená velké riziko, ale zároveň také velká příležitost. Riziko samozřejmě z toho pohledu, že mnoho zaměstnání, mnoho pracovních míst, které lze robotizovat, automatizovat, robotizováno a automatizováno samozřejmě bude. Příležitost je to ale přesně v tom, o čem hovoří pan profesor. My se konečně můžeme, a je to, myslím si, historická šance, která se nebude jen tak opakovat, dostat z té nepříjemné nevděčné pozice levné ekonomiky, subdodavatelské ekonomiky, která má omezený počet finálních výrobců, která je spíše subdodavatelská, která je velmi závislá na zahraničním kapitálu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Neztrácíme už teď tu konkurenceschopnost, když se ... Ano.

Radek ŠPICAR, viceprezident, Svaz průmyslu a dopravy ČR:
Dostat do pozice kvalitativně mnohem vyšší, to znamená do pozice ekonomiky, která je zaměřená na výrobu s vyšší přidanou hodnotou, kde spolupracují podniky s univerzitami a kde to celé podporuje stát. A příležitost tady je a ten začátek nebyl až tak špatný. Pan ministr to zmínil a já si myslím, že by to mělo zaznít znovu, prostě ten základní dokument vznikl ve trilaterální spolupráci, která tady není úplně běžná, aby spolu spolupracoval stát, zaměstnavatelé a akademická půda a on pan ministr řekl a je možná přehnaně skromný, že se zatím pohybujeme pouze na nějaké teoretické úrovni, na úrovni debaty, není to pravda, už tady máme konkrétní naprosto jasné výsledky té spolupráce a všichni víme, o čem hovořím, je to Testbed Průmyslu 4.0, který ve spolupráci vlády, zaměstnavatelů, nás jako Svazu průmyslu a ČVUT pana profesora Pěchoučka spolupracuje na naprosto konkrétním projektu, který usnadní implementaci Průmyslu 4.0 nejenom těm velkým podnikům, ale s využitím, doufejme, strukturálních fondů a operačního programu OPPIK i těm malým a středním, takže dějí se konkrétní věci. Samozřejmě že v mnoha věcech zaostáváme.         

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane profesore, jaké změny toho vzdělávacího systému budou muset přijít?

Michal PĚCHOUČEK, zakladatel a ředitel Centra umělé inteligence ČVUT:
Tak je to veliká příležitost, jak přispět k připravenosti na průmyslovou revoluci 4.0. Já bych jenom chtěl dokreslit data, já neznám česká data, já jsem vaší zprávu nečetl, ale četl jsem zprávu, kterou připravil Bílý dům pro Baracka Obamu v roce 2016 v listopadu, a on říká, že jednak mají v Americe 4 miliony řidičů, myslí si, že  řidiči, veškerá mechanizace  zmizí, a potom říkají, že 80 % práce, která je placená pod 20 dolarů na hodinu, zmizí, zatímco pouze 20 % práce, která je placená nad 40 dolarů za hodinu, zmizí, takže já bych doporučil soustředit se na to, abychom tu měli práci, která bude nad 40 dolarů na hodinu, když bych parafrázoval doporučení, doporučení Bílého domu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale na to se nesoustředíme.

Michal PĚCHOUČEK, zakladatel a ředitel Centra umělé inteligence ČVUT:
Na to si myslím, že se nesoustředíme. Zatím tu máme velké množství práce, která je pod 20 dolarů na hodinu, a já si myslím, že právě vzdělávání, výborné vzdělávání, vysokoškolské vzdělávání a hlavně rekvalifikace je to, co může zvyšovat laťku zaměstnavatelnosti v tom systému budoucnosti.

Václav MORAVEC, moderátor:
A vy, kdybyste byl teď ministrem školství, mládeže a tělovýchovy, to znamená, do kdy je ta nejzazší mez, aby nám zůstala konkurenceschopnost jako České republice, kdy musí dojít k razantní přeměně nebo transformaci vzdělávacího systému na situaci digitální revoluce?

Michal PĚCHOUČEK, zakladatel a ředitel Centra umělé inteligence ČVUT:
2010, 2012, jako takový odhad. Já si myslím, že už je prostě za pět minut dvanáct a že bychom opravdu měli dělat změny. Já jsem se třeba dočetl, že ty ekonomiky, které jsou inovační a mají velmi dobré vzdělávání, to jsou ty ekonomiky, které mají poměrně vysoký plat učitelů. Česká republika patří se všemi zeměmi Visegrádu mezi 10 nejméně platících zemí z OECD, takže tam je jistá korelace. Země, jako je Singapur, Holandsko, Finsko, Irsko, kde mají vysoký plat na učitele, tak vynikají tím, že mají vysoce inovační ekonomiku a znalostně zaměřenou ekonomiku.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale teď, když tedy, vy jste říkal 2010, to znamená, že tady už jsme zaspali a jsme nekonkurenceschopní v tom slova smyslu. My máme zpoždění 7, 8 let.

Michal PĚCHOUČEK, zakladatel a ředitel Centra umělé inteligence ČVUT:
Ano, ale já si myslím, že nejsme jediní, že takhle funguje velká část zeměkoule, velká část světa. Podle mého názoru vzdělávací systém je konzervativní systém z podstaty a zatímco před 100 lety dokázal reagovat na rychlost změny, dneska ta změna je tak rychlá, že i sebesofistikovanější vzdělávací systém není schopen tak rychlé reakce, i sebelepší vláda nedokáže změnit systém vzdělávání tak rychle, jak by bylo potřeba. Já si myslím to, že je ho potřeba začít trošku otevírat, otevírat výrazněji vyšší spolupráci s průmyslem, otevírat spolupráci s aplikační sférou, zavádět více času pro studenty, aby se mohli věnovat své vlastní znalostní iniciativě, která jde do hloubky. Myslím si to, že zmenšit přetěžování fakty na základních školách, zavádění programová, algoritmizace do prvního stupně vzdělávání, to jsou všechno zjevná témata a myslím si, že tam se dá udělat spousta práce.      

Václav MORAVEC, moderátor:
Podle slov Aleše Chmelaře nelze přesně srovnat náklady na lidskou pracovní sílu a náklady na robota, protože je nutné vzít v potaz tu prvotní investici na zavedení robotické jednotky, která je v různých případech odlišná. Máte vlastní propočty, Radku, za Svaz průmyslu a dopravy, jak se to s tímto poměrem má?

Radek ŠPICAR, viceprezident, Svaz průmyslu a dopravy ČR:
Tohle je samozřejmě potřeba posuzovat podnik od podniku. Tady nějaké jedno číslo, které by odpovídalo všem sektorům a všem firmám, samozřejmě neexistuje. Pane profesore, je to tak?

Michal PĚCHOUČEK, zakladatel a ředitel Centra umělé inteligence ČVUT:
Je to tak. Já bych k tomu pouze řekl, že vlastně porovnávat to v daný okamžik je prostě, jakoby nedává to smysl, protože za půl roku ten poměr jiný a za rok také bude jiný. Cena robotů klesá.


Václav MORAVEC, moderátor:
Pane profesore jste na straně Uberu, podíváte-li se na to, co dělají eticky a právně?

Michal PĚCHOUČEK, zakladatel a ředitel Centra umělé inteligence ČVUT:
Je to krásnej příklad zavádění umělé inteligence se vším kladným i záporným, co k tomu patří. Já souhlasím, že je na hraně etiky to, že Uber vydělá miliardy dolarů na řidičích a pak je nahradí, prostě pro mě to je neetické, mně se to nelíbí, ale to tak jediné, co s tím můžu udělat. Já si myslím, že to je neregulovatelné, to se nedá regulovat, je to prostě fakt. A já si myslím, než aby regulátor se snažil to nějak řešit tím, že teda bude ex post do toho vstupovat a bude na straně municipalit, které od taxikářů mají nějaké koncese, třeba v Itálii to byl velký problém, že v Římě italští řidiči platili velké koncese a vlastně krachovali díky aplikaci Uberu. Já si myslím to, že to je nereálné, protože to jde proti efektivitě, proti zefektivňování naší činnosti, výroby, služeb, bohužel ten, kdo bude tu efektivitu brzdit, tak ten bude nakonec prodělávat a skončí velmi špatně.      



  

Zdroj: 
ČT 24