Datum zveřejnění: 
29. 4. 2017

Alexandra MYNÁŘOVÁ, moderátorka:
Plastové lahve jako cihly. S touhle myšlenkou přišel tým ČVUT. Lahve se tak po použití nebudou muset vyhazovat, ale mohou z nich být například židle, bary nebo tepelná izolace domů.

Petr PŘEVRÁTIL, moderátor:
Aby ale takovou zátěž snesly, musí mít dokonalý design, a to stojí čas i peníze.

Gabriela ZVONKOVÁ, redaktorka:
Plastová revoluce už se dostala i do Česka. PET lahve jako stavební materiál? Žádný problém. Stojí za tím tým z katedry architektury při ČVUT.

Kateřina NOVÁKOVÁ, katedra architektury ČVUT:
Snažíme se vlastně vymyslet lahev, cihlu, která nebude mít jenom jeden život, ale více životů, ale bude těch využití mít více a zároveň se potom vrátí do recyklačního cyklu.

Gabriela ZVONKOVÁ, redaktorka:
Cihly se mohou plnit tekutinou a po jejím spotřebování lahev poslouží jako cihla. Tým z ČVUT už má na svůj výtvor patent. Než se ale dostane na trh, chvíli to potrvá.

Šimon PROKOP, katedra architektury ČVUT:
Při tom designování bylo hodně důležité hlídat, kolik materiálu půjde kam, kde se ten materiál ochladí tím, že se dotkne formy a tak dál. Problém je v tom, že taková forma je docela drahá záležitost.

Gabriela ZVONKOVÁ, redaktorka:
Vyrobit jednu formu stojí okolo půl milionu korun. Cenu ale vyvažuje poslání projektu.

Kateřina NOVÁKOVÁ, katedra architektury ČVUT:
Vyrobit z toho věc, která nezahltí svět odpadem, ale bude opravdu sloužit jednak k výuce, k tomu, aby děti pochopily, že teda lahev neodhazujeme jen tak někam, ale že může ještě sloužit, buď k tomu účelu stavebnímu, anebo opravdu na vrácení do toho tříděného odpadu.

Gabriela ZVONKOVÁ, redaktorka:
Na projektu teď spolupracuje ČVUT s investorem, který financuje výzkum, a také s neziskovou organizací. Studenti, kteří se na projektu plastové cihly podílí, tak mají možnost chodit do škol a dětem vše sami ukázat. Tým z katedry architektury se inspiroval v zahraničí, kde už se recyklovaný plast při stavbě domů delší dobu používá. Hlavním cílem je pomoci životnímu prostředí. Plast totiž doslova zahlcuje celou planetu. Jen takový malý igelitový sáček se rozkládá 25 let. U PET lahve to trvá celé století. Je tak jisté, že se s našimi odpadky budou potýkat i příští generace.

Zdroj: 
TV Barrandov