Datum zveřejnění: 
26. 4. 2017

Stále narůstající zájem studentů o Robosoutěž potvrdil její již osmý ročník. Pro rekordně velký zájem uspořádali jeho pořadatelé čtyři předkola pro studenty středních škol. Finále soutěže se uskutečnilo 16. prosince 2016 za velkého zájmu veřejnosti. Ve finálovém kole se střetly vítězné týmy středoškoláků z předchozích předkol se studenty bakalářského studia (v rámci předmětu B3B35RO) hostitelské fakulty. Místem konání všech kol byla Zengerova posluchárna Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze na Karlově náměstí. Ve finálovém kole se utkalo šestnáct středoškolských týmů a stejný počet univerzitních. Ve velké konkurenci se definitivním vítězem stal tým studentů gymnázia ve Zlíně pojmenovaný Next Team ve složení Petr Molek, David Strouhal a Jan Vlk. Na druhém místě se umístil tým ze SŠPU v Hodoníně (Lukáš Letrik, Jan Kubeš a Filip Kovačík), třetí místo získal univerzitní tým (Miroslav Běloch, Maksym Shcherban a Lukáš Bielesch). Na organizování soutěže se již tradičně podílely katedra automatického řízení, katedra kybernetiky a katedra měření FEL ČVUT. Hlavním organizátorem a moderátorem všech kol soutěže byl Martin Hlinovský. Mediálním partnerem a sponzorem akce byl rovněž časopis Automa.
Letos se soutěžilo v úloze nazvané Pathfinder, ve které se kombinovaly úlohy sledování čáry s úlohou bludiště (obr. 2). Originální technická pojetí konstrukce robotu, různě zvolené strategie a nadšený zápal studentů pro věc, to vše přispělo k neopakovatelné atmosféře, která celou akci provázela. Gratulujeme vítězům, ale ocenění si zaslouží všichni účastníci soutěže za příkladnou reprezentaci svých škol. Uznání patří rovněž aktivním školám a jejich učitelům za záslužnou práci se studenty při rozvíjení jejich technické tvořivosti.

Robosoutěž 2016 skončila, ať žije Robosoutěž 2017

Soutěžní rok 2017 začal soutěží pro žáky druhého stupně základních škol a odpovídajících tříd víceletých gymnázií z České republiky. Soutěž je určena pro tříčlenné týmy. Jejich úkolem je sestavit robot ze stavebnice Lego Mindstorm tak, aby splnil zadanou soutěžní úlohu, a to co možná nejlépe a v nejkratším čase. Týmy své síly změří při společné soutěži v pátek 28. dubna 2017.       

Zdroj: 
Automa