Datum zveřejnění: 
25. 4. 2017

NA PRAHU 4. PRŮMYSLOVÉ REVOLUCE JE SPOLUPRÁCE SE ZAHRANIČÍM NEZBYTNÁ. PROTO SE ZAČÁTKEM DUBNA DELEGACE ČESKÝCH FIREM A INSTITUCÍ VYDALA PO JAPONSKÝCH MĚSTECH TOKIU, CUKUBĚ, ÓSACE A NAGOJI. SETKÁVALI SE SE SVÝMI JAPONSKÝMI PROTĚJŠKY, ABY NAVAZOVALI A UTUŽOVALI PARTNERSTVÍ NA POLI ROBOTIKY. DELEGACI VEDL PROFESOR VLADIMÍR MAŘÍK, ŘEDITEL ČESKÉHO INSTITUTU INFORMATIKY, ROBOTIKY A KYBERNETIKY PŘI ČVUT.

Češi Japoncům představili své pokroky například v oblasti strojového vidění a rozpoznávání obrazu, umělé inteligence, autonomní mobility, kolaborativních robotů či multiagentních systémů. Všechna tato řešení souvisí s nastupující 4. průmyslovou revolucí, tzv. Průmyslem 4.0.
"Japonsko je oprávněně považováno za robotickou velmoc, ale například ve využití strojového vidění, umělé inteligence či velkých objemů dat jsou české výzkumné organizace a firmy na špičkové úrovni, a mají tak co nabídnout i zahraničním partnerům," říká profesor Vladimír Mařík.
Delegace se skládala z představitelů společností VOP CZ, CertiCon, FCC průmyslové systémy, AutoCont CZ či Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky. Zúčastnili se jí také Karel Žebrakovský, bývalý velvyslanec České republiky v Tokiu, nyní vedoucí odboru pro vědeckou a výzkumnou činnost ČVUT, profesoři Pavel Václavek a Luděk Žalud ze Středoevropského technologického institutu (CEITEC) a nově zvolený rektor Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava Václav Snášel.
K cílům mise patřily jak významné japonské výzkumné instituce - univerzity v Cukubě a v Nagoji a National Institute of Informatics, tak průmyslové giganty Mitsubishi a Toyota či japonský protějšek ministerstva průmyslu a obchodu a Robot Revolution Initiative. Delegaci doprovodili také zástupci státní Agentury pro podporu podnikání a investic CzechInvest, která byla součástí expertního týmu, jenž pod vedením profesora Maříka formuloval Národní iniciativu Průmysl 4.0 loni v srpnu schválenou vládou ČR. Na organizaci se podílelo i Velvyslanectví České republiky v Tokiu a agentura JETRO Praha.
"Prostřednictvím specializovaných technologických misí v zahraničí se snažíme do České republiky přivést zajímavé technologické investiční projekty a navázat nová partnerství s předními univerzitami a výzkumnými centry," osvětluje jeden z hlavních cílů mise generální ředitel CzechInvestu Karel Kučera.
"Aktivní navazování kontaktů v zahraničí za pomoci státních institucí je pro podporu mezinárodní spolupráce v robotickém a kybernetickém výzkumu klíčové," potvrzuje jeho slova profesor Vladimír Mařík.
Pro tento účel CzechInvest také spustil portál www.czech-research.com, který přináší souhrnné informace o českém vědecko-technickém prostředí, zajímavých pracovištích či možnostech podpory výzkumu a vývoje v Česku. Zahraničním investorům a partnerům představuje Česko jako ideální destinaci pro spolupráci na poli výzkumu a vývoje a high-tech investice.       

Zdroj: 
TRADE NEWS